Index Vakbarát Hírportál

Légvédelmi rakétákat árult a táliboknak az amerikai tolmács

2013. szeptember 26., csütörtök 11:12

Egy amerikai szövetségi bíróság 25 évi börtönbüntetésre ítélte az amerikai hadsereg egy korábbi iraki tolmácsát, mert a férfi a vád szerint légvédelmi rakétákat és más fegyvereket próbált eladni afganisztáni táliboknak.

A 38 esztendős, amerikai állampolgárságú, iraki kurd származású Alwar Pouryan és a szintén amerikai állampolgárságú Oded Orbach 2010 végétől kezdve Afrikában, Ukrajnában és Romániában tárgyalt az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) magukat a tálibok közvetítőinek kiadó ügynökeivel 25 millió dollár értékű fegyver és lőszer eladásáról. A DEA-ügynökök azt mondták nekik, hogy a fegyverekért kábítószer-értékesítésből befolyó összegekkel fognak fizetni.

Az iraki Kurdisztánban született Pouryan 1997-ben menekültként érkezett az Egyesült Államokba. Később tolmácsként dolgozott Irakban az amerikai hadsereg mellett. A DEA kétéves titkos nyomozása eredményeként tavaly februárban Romániában vették őrizetbe.

Ügyvédje a tárgyaláson azzal mentegette, hogy Pouryan az amerikai illetékesek tudomására akarta hozni a tálibokkal készülő fegyverüzletet. Maga a vádlott is azt bizonygatta, hogy több bizonyíték is ártatlansága mellett szól. Vallomását a bíróság azonban nem tartotta hitelesnek. A másik vádlott, Oded Orbach ügyében november 1-jén várható ítélethirdetés.

Rovatok