Index Vakbarát Hírportál

Rendőrőrsöt és katonai bázist támadtak meg Indiában

2013. szeptember 26., csütörtök 09:53 | aznap frissítve

Fegyveresek legalább kilenc embert megöltek egy rendőrőrs és egy katonai tábor elleni támadásban Kasmír Indiához tartozó részén csütörtökön, az utóbbi helyszínen jelenleg is harcolnak a hadsereggel.

Helyi rendőrségi források szerint három, katonai egyenruhába öltözött fegyveres nyitott tüzet a Dzsammu régióban található őrsre, öt rendőr és két civil vesztette életét. A támadók ezután elraboltak egy teherautót és egy közeli katonai táborhoz hajtottak, ahol legalább két katonát megöltek, és többeket súlyosan megsebesítettek. A tévéfelvételeken látható, hogy a katonai tábornál a hadsereg egy helikoptert és két harckocsit is bevetett a támadók ellen.

Dzsammu állam vezetője szerint a fegyveresek Pakisztánból érkeztek, és szerdán lépték át az indiai határt. Céljuk valószínűleg a két ország közötti békefolyamat megakasztása lehet. Az újabb kasmíri támadás mindössze egy nappal azután történt, hogy Manmohan Szingh indiai kormányfő szerdán bejelentette: az ENSZ-közgyűlés alkalmával találkozik pakisztáni kollégájával, Navaz Sariffal. A találkozón - amelyre várhatóan a hét végén kerül sor - egyebek közt a kasmíri helyzetről is tárgyalni fognak.

A túlnyomó többségében muzulmánok lakta Kasmír fel van osztva a nagyobbrészt hinduk lakta India és a zömmel muzulmán lakosságú Pakisztán között. Az immár atomhatalommá vált két ország 1947, vagyis India függetlenné válása és Pakisztán megalakulása óta három háborút vívott egymással, ebből kettőt Kasmírért. Legutóbb 2003-ban kötöttek fegyverszünetet, de azóta is gyakoriak a kisebb fegyveres villongások a határ mentén.

Rovatok