Index Vakbarát Hírportál

Újra szóba állt egymással Irán és az USA

2013. szeptember 27., péntek 08:03

Hosszú szünet után csütörtökön először tárgyalt közvetlenül és érdemben egymással az amerikai és az iráni külügyminiszter, miután az iszlám köztársaság megállapodott a nagyhatalmakkal, hogy egy éven belül tető alá hozzák az egyezményt az iszlám köztársaság nukleáris programjáról.

John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter csütörtökön New Yorkban, az ENSZ székházában találkozott egymással. Ez azután történt, hogy az iráni diplomácia vezetője előbb a P5+1 csoport (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) képviselőivel folytatott megbeszélést. A felek képviselői legközelebb október 15-én és 16-án, Genfben találkoznak.

Ilyen magas szintű, érdemi hivatalos kapcsolatfelvétel nem történt az Egyesült Államok és Irán között az 1979-es iszlám forradalom és a teheráni amerikai követség elfoglalása óta. A két ország vezető diplomatái között utoljára 2007-ben történt egy rövid találkozó.

Kerry a külügyminiszteri találkozó után elégedettségének adott hangot a Teherán részéről tapasztalt új, pozitív hangvétel miatt. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy egy ilyen találkozó önmagában nem oszlatta szét az iráni nukleáris program céljával kapcsolatos aggályokat, és hangsúlyozta, hogy ezt a közel-keleti államnak csak konkrét lépésekkel sikerül majd elérnie.

Zarif "nagyon pozitívnak" és "nagyon tartalmasnak" nevezte a nagyhatalmakkal folytatott tárgyalásokat. Az "első lépések" megtételekor a résztvevők az iráni külügyminiszter szavai szerint azt tűzték ki célul, hogy egy éven belül sikerüljön megállapodást kötni az iszlám köztársaság nukleáris programjáról.

Haszan Róháni iráni elnök csütörtökön azt ígérte, hogy kormánya "jóhiszemű" tárgyalásokat fog folytatni atomprogramjáról.

Rovatok