Index Vakbarát Hírportál

Bérgyilkoscsoportot alakított öt exkatona

2013. szeptember 28., szombat 23:15

Két amerikai, két német és egy lengyel ex-katonát tartóztattak le az Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatalának (Drug Enforcement Administration, DEA) ügynökei. A veteránok a gyanú szerint a leszerelést követően sem váltak meg teljesen korábbi hivatásuktól: a főleg mesterlövész-kiképzést kapott férfiak a hatóságok szerint bérgyilkoscsoportot alakítva kínálták szolgáltatásaikat bárkinek, aki meg tudta fizetni őket.

A letartóztatásra azt követően került sor, hogy a DEA besúgói sikerrel bérelték fel a csapatot egy olyan munkára, ami biztonsági és megfigyelési feladatok mellett egy ember megölését is magában foglalta volna. A Rambo becenevű amerikai ex-katona, Joseph Hunter a manhattani bírósági meghallgatáson ártatlannak vallotta magát, pedig a bizonyítékok szerint 800 ezer dollárt kért azért, hogy teljesítse a kolumbiai drogfutárok megbízását: egy kábítószer-szállítmány biztosítását és egy DEA ügynök megölését. A csapat 700 000 dollárt kapott volna, Hunter vezetőként további 100 ezer dollárra tartott igényt.

A 48 éves Hunter 1983 és 2004 között szolgált az amerikai hadseregben, leszerelése után bérgyilkosnak állt, és több, az USA területén kívüli megbízást is végrehajtott. A mostani lebukáshoz az vezetett, hogy egy DEA besúgó arra próbálta rávenni Huntert és csapatát, hogy öljön meg egy DEA ügynököt és egy hajó kapitányát, mert azok a kábítószercsempész bandáról szóló információkkal látták el az amerikai igazságszolgáltatási szerveket.

Egy emailváltás tanúsága szerint Hunter nemcsak az akcióhoz szükséges fegyverek típusát és kaliberét adta meg, de külön rákérdezett, hogy csak a kapitányt kell megölni, vagy a kapitányt és az ügynököt is.

A besúgók által rögzített felvételeken az is hallható, ahogy Hunter arról beszél, hogy az általa felbérelt csapat tagjai örülnének, ha minél több bónusz melóhoz juthatnának. A hatóságok szerint Huntert még a szövetségi ügynök megölésének említése sem tántorította el a munka elfogadásától. A felvételeken Hunter állítólag azt is mondja a csapattagoknak, hogy a bónusz melók többségét városokban kellene végrehajtani, így nem távoli lövésekre lenne szükség, hanem egészen közelről végrehajtott gyilkosságokra.

A Washington Post tudósítása szerint Huntert és két társát, Timothy Vamvakias amerikai és Dennis Gogel német ex-katonát a bíróság óvadék ellenében sem bocsátotta szabadlábra az eljárás hátralevő részére. A bűncselekmények súlya miatt életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhatnak a vádlottakra.

Rovatok