Index Vakbarát Hírportál

Elfogadták a szírai vegyi fegyverek ellenőrzéséről szóló menetrendet

2013. szeptember 28., szombat 01:28 | aznap frissítve

Elfogadta a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezéséről és megsemmisítéséről kidolgozott amerikai-orosz menetrendet a vegyi fegyvereket tiltó nemzetközi szerződés végrehajtásának felügyeletére hivatott szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsa - közölték szombatra virradóra hírügynökségek.

"Hágában felszállt a fehér füst" - üzente a Twitter mikroblogportálon Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet, aki szerint a testület egyhangúlag hozta meg döntését. A hágai székhelyű szervezetben hozott döntés után az ENSZ Biztonsági Tanácsában is (BT) sor kerülhet a szavazásra a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről szóló határozattervezetről.

Az OPCW ülését először helyi idő szerint szombaton 0.30-ra halasztották, hogy az egyik tagország képviselője konzultálhasson kormányával az Irán által kért menetrend-módosításról.

A hágai székhelyű OPCW az 1997-ben kötött vegyifegyver-konvenció végrehajtását kíséri figyelemmel, valamint technikai jellegű segítséget nyújt a részes államoknak a vegyi fegyverek megsemmisítéséhez. Független szervezet, de szorosan együttműködik az ENSZ-szel.

Rovatok