Index Vakbarát Hírportál

Gyászszertartáson gyilkoltak Irakban

2013. szeptember 29., vasárnap 20:39

Irakban öngyilkos merénylet történt egy síita mecsetben és megtámadták a biztonsági erők parancsnokságának épületét Kurdisztán tartomány fővárosában.

Legkevesebb negyvenen meghaltak és mintegy ötvenen megsebesültek, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy síita mecsetben a fővárostól, Bagdadtól mintegy 60 kilométerre délre fekvő Muszajjab városában.

A mecsetben gyászszertartást tartottak egy, az előző nap fegyveresek által megölt férfi számára, amikor a merénylet történt. A robbantás leszakította a mecset mennyezetét, és több embert maga alá temetett. A rendőrség közölte, hogy a törmelék alatt további holttestek lehetnek. Egy helyszínelő szerint a legtöbb holttestet darabokra tépte a robbantás: Lábak és kezek voltak szétszórva a földön″ – számolt be a Reutersnak.

Egyelőre senki nem vállalta magára a merényletet. Az utóbbi időben elszaporodtak a mind szunnita, mind siíta vallási szertartásokat, különösen temetéseket megzavaró támadások. Az Irak egyes vallási közösségei között tapasztalható érzékeny egyensúlyt felborította a szomszédos Szíriában zajló polgárháború, ahol egyre inkább vallási színezetet öltenek a harcok a többnyire szunnita felkelők és a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormányzat között.

A másik merényletben legkevesebb hatan vesztették életüket és mintegy harminchatan megsebesültek az általában békés Kurdisztán tartomány fővárosában, Erbilben, amikor támadássorozat érte vasárnap a biztonsági erők parancsnokságának épületét. Hasonló merénylet 2007 óta nem volt a területen.

Nem ismert, pontosan hogyan történt a támadás, a Reuters hírügynökség beszámolója két autóba rejtett pokolgépről szólt. A kurdisztáni kormányzat honlapja néhány tanút idézett, akik elmondták, hogy öt öngyilkos merénylőt sikerült megölni, mielőtt felrobbanthatták volna magukat.

Ali al-Haidari iraki elemző azt valószínűsíti, hogy a merénylet oka a kurdok és a Szíriában harcoló an-Núszra Front nevű iszlamista szervezet közötti ellentét lehet.

Kurdisztánnak nagyrészt sikerült függetlenítenie magát az Irak többi részét érő erőszakhullámtól, amelyben felkelők csoportjai, beleértve a szunnita iszlamista al-Kaida terrorszervezetet is, idén szinte naponta követnek el merényleteket.

További tizennégyen haltak meg más erőszakos cselekedetekben Bagdad, Moszul, Kirkuk és Bakúba városokban – közölték a biztonsági erők vasárnap.

Év eleje óta több mint hatezer ember vesztette életét Irakban erőszakos merényletekben. A biztonsági és orvosi források alapján csupán ebben a hónapban mintegy 800-ra teszik a halálos áldozatok számát.

Rovatok