Index Vakbarát Hírportál

Nem igazi bikák véréből készül

2013. szeptember 29., vasárnap 21:09

Tokaj a világ egyik legjobb édesbor-vidéke – csábítja Magyarországra olvasóit a Hamburger Abendblatt. Az északnémet lap emlékeztet: a több száz éves múltra visszatekintő aszúk népszerűek voltak Európa uralkodóinak udvarában.

A szerző lelkesen számol be a Dereszla-pincészetben tett látogatásáról és arról, hogy mit kell mondani koccintáskor magyarul, majd hirtelen a Szalajka-völgy és általában a Bükk szépségeire és a szarvasgombászatra tér át („Ha egyedül vágunk neki, csalódni fogunk, de egy profi szarvasgombásszal nekivágni sokkal nagyobb kaland” – tudjuk meg a tapasztalt szerzőtől).

A német olvasók a szilvásváradi lipicai ménesről is elismerő szavakat olvashatnak, de a cikk szép emlékeket idéz fel Gyuri bácsiról, a helyi gyógynövény-szakértőről is, majd gondolatban Egerbe repíti olvasóit, ahol a Szépasszonyvölgy mellett a várat és a török építészeti hatást emeli ki. „A mai bikavér már nem igazi bikák véréből készül, úgyhogy bátran koccinthatunk ezzel a bátor egri harcosok egészségére” – zárja a cikk a borközpontú mini-rszágjárást.

Rovatok