Index Vakbarát Hírportál

Hajléktalanokról plagizált Steinmeier

2013. szeptember 30., hétfő 17:05

Négyszáz helyen elfelejtette kitenni az idézőjelet saját doktori disszertációjában a német szociáldemokrata párt (SPD) frakcióvezetője. Frank-Walter Steinmeier 22 évvel ezelőtti munkájában ötszáz olyan szövegrész van, ahol a szerző nem tartotta be a forráshasználat szabályait – állítja egy úgynevezett plágiumvadász.

Plágiumgyanú nyomán a politikus hétfőn bejelentette: felklérte a giesseni Justus Liebig egyetemet, hogy vizsgálja meg a disszertációról készült elemzést. A hivatalos vizsgálat várhatóan néhány hétig tart majd.

Előzőleg a Focus című hetilap azt írta, hogy Steinmeier dolgozata egy szövegelemző szoftverrel végzett elemzés szerint 63 százalékos valószínűséggel tartalmaz plágiumnak minősülő részeket.

Uwe Kamenz, a vizsgálat vezetője a WDR2 közszolgálati rádiónak elismerte, hogy a Focus pénzzel támogatta az elemző munkát, és cserébe az eredmény első közlésének jogát kérte. Kamenz a ProfNet nevű egyesület tudományos igazgatója. A szervezet összesen ezer német politikus doktori dolgozatát kívánja megvizsgálni saját fejlesztésű plágiumszűrő szoftverével.

Steinmeier a giesseni egyetem közjogi és politikatudományi intézetében doktorált. Disszertációjában a hajléktalanság megelőzésének és kezelésének német hagyományaival és kilátásaival foglalkozott.

Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük az Angela Merkel vezette kormány két tagját. Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt. Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig idén februárban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét. Legutóbb – az idén júliusban – Norbert Lammert, a Bundestag elnöke került plágiumgyanúba. A konzervatív politikus doktori dolgozatában több mint 40 gyanús szövegrész van a lammertplag.wordpress.com oldalon közölt elemzés szerint.

Rovatok