Index Vakbarát Hírportál

Hamar kifüstölték a jemeni terroristákat

2013. szeptember 30., hétfő 20:24

Négy katonát megöltek a jemeni al-Kaida fegyveresei, amikor a hadsereg katonáinak öltözve elfoglaltak egy jemeni katonai bázist hétfőn. Az al-Mukalla városában fekvő bázis a második jemeni hadosztály főhadiszállása, amelyre több tucat harcos támadt.

Az akció egy autó felrobbantásával indult. A zűrzavart kihasználva behatoltak az udvarra, kilenc katonát megsebesítettek. Nem sokkal később a hadsereg ruháit magára öltött fegyveresek elfoglalták az objektumot. Szemtanúk szerint a területet később több kisebb robbanás rázta meg.

Ezután a hadsereg speciális egységet hozott a fővárosból, Adenből, majd a bázis körül álló félszáz épületből evakuálta a lakókat, körbe vette az objektumot és megkezdte a támadást.

A Reuters jemeni katonai forrásai szerint az akció során több terroristát likvidáltak, többeket sebesülten letartóztattak.

A 24 milliós Jemen az arab világ legszegényebb országa, ahol az al-Kaida rendkívül erős hátországgal rendelkezik. Az al-Kaida az Arab-félszigeten (AQAP) nevű szervezettel szemben az Egyesült Államok évek óta rendszeresen drónokat vet be. A radikális fegyveresek befolyása jelentősen megnőtt az arab tavasz okozta változások következtében, amely nyomán több évtizedes rezsimek dőltek meg Tunéziában, Líbiában, Egyiptomban és Jemenben is. Utóbbiban Ali Abdullah Szaleh 33 éves uralmának vetett véget az arab tavasz.

Szeptember 20-án az AQAP az elmúlt évek legvéresebb akcióját hajtotta végre Sabua tartományban, egyszerre több helyszínen támadva: egy helyen két öngyilkos merénylő ölt meg nyolc katonát, miközben egy katonai bázis ellen támadást indítva további 38 katonával végeztek. Ugyanekkor egy harmadik merényletet a tartományon kívül hajtott végre az AQAP.

Az akció válasz volt a jemeni hadsereg erősödő fellépésére, amely nyomán az AQAP kiszorult Sabua tartományból.

Rovatok