Index Vakbarát Hírportál

Martonyi vegyi szakértőket küldene Szíriába

2013. szeptember 30., hétfő 21:54

Magyarország kész vegyi és biológiai szakértőket Szíriába küldeni, hogy a helyszínen támogassa az arab ország vegyi fegyvereinek nemzetközi ellenőrzés alá vonására irányuló erőfeszítéseket – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter hétfőn New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésében.

A miniszter üdvözölte a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről kötött amerikai-orosz keretmegállapodást, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Végrehajtó Bizottsága és az ENSZ BT vonatkozó határozatait.

Sürgette a megállapodás időben történő és átlátható végrehajtását és felszólította a szíriai kormányt: biztosítsa, hogy a vegyifegyver-készletek ne kerülhessenek más állami és nem állami tényezők birtokába és teljesítse minden vállalását, beleértve azt is, hogy a nemzetközi ellenőrök számára teljes hozzáférést biztosít a helyszínekhez.

Az OPCW már úton van

A reptéri tisztviselők beszámolója szerint a vegyi fegyvereket tiltó nemzetközi szerződés végrehajtásának felügyeletére hivatott szervezet (OPCW) húsz szakértője egy magángépen érkezett a bejrúti repülőtérre. A fegyverellenőrök nem nyilatkoztak újságíróknak.

A szakértők kedden érkeznek meg Szíriába. Elsődleges feladatuk annak biztosítása, hogy november 1-re Szíriában megszűnjön a vegyi fegyverek gyártásának képessége. A távolabbi cél az, hogy 2014 derekáig felszámolják az egész szíriai vegyifegyver-arzenált.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt pénteken, egyhangúlag hozott határozatot a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről. Ez az első, jogilag kötelező érvényű BT-dokumentum Szíriára nézve a fegyveres konfliktus kirobbanása óta. A dokumentum arra kötelezi Szíriát, hogy helyezze nemzetközi ellenőrzés alá vegyi fegyvereit, és tegye lehetővé a fegyverszakértők számára a fegyverraktárokhoz való akadálytalan hozzáférést.

A határozatban kimondták azt is, hogy amennyiben Damaszkusz nem tesz eleget ennek a felszólításnak, illetve újabb vegyifegyver-támadás történik az országban vagy illetéktelen kezekbe kerülnek a mérges gázok, akkor az ENSZ Alapokmányának hetedik fejezetével összhangban a nemzetközi közösség szankciókkal vagy akár erő alkalmazásával kikényszerítheti a követelések végrehajtását, de csak egy újabb, erről szóló BT-határozat elfogadása után.

Eközben hétfőn a szíriai külügyminiszter azt szorgalmazta, hogy a legnagyobb ellenzéki csoport ne vegyen részt a tervezett béketárgyalásokon. Valíd Moallem azzal indokolta ez a kijelentését, hogy a Szíriai Nemzeti Koalíció támogatta volna a kormányerők elleni esetleges amerikai katonai csapást.

Hétfőn közben befejezte vizsgálódását Szíriában és elindult Libanonba egy másik, az ENSZ-hez tartozó vegyifegyver-szakértői csoport. A világszervezet közlése szerint ellenőrei összesen hét helyszínen vizsgálódtak Szíriában a polgárháború során elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadásokkal kapcsolatban. Jelentésüket hivatalosan október végén hozzák nyilvánosságra.

Rovatok