Index Vakbarát Hírportál

Most a legjobb a kapcsolatunk Szlovákiával

2013. szeptember 30., hétfő 06:29

Szlovákia és Magyarország kapcsolatai az utóbbi húsz év alatt talán most a legjobbak, mondta Szlovákia Magyarországra akkreditált nagykövete a Népszavának adott, hétfőn megjelent interjújában.

Peter Weiss a kettős állampolgárságot kétoldalú problémának nevezte. Úgy véli, "ezt a problémát, mely nem a Szlovák Köztársaság miatt keletkezett, nem lehet megoldani kívülről jövő nyomásgyakorlással".

A nagykövet arról is beszélt, hogy úgy tudja, körülbelül 40, magyar állampolgárságot felvevő ember vesztette el a szlovák állampolgárságát: "Azonban egyes nem ellenőrizhető információk szerint körülbelül 1500 szlovák állampolgár kapott magyar állampolgárságot feketén, azaz úgy, hogy nem teljesítették a törvény által előírt állampolgársági kötelezettségüket és nem jelentették a más állam polgárságának felvételét a szlovák hatóságoknak".

Weiss szerint Szlovákia Magyarország negyedik legfontosabb gazdasági partnere, Budapest pedig az ötödik helyet foglalja el ugyanezen a szlovák listán. Mint mondta, 2012-ben a kölcsönös áru- és szolgáltatásforgalom elérte a 6,6 milliárd eurót, ami a 2011-es évhez viszonyítva, a gazdasági válság negatív hatásai ellenére 5,9 százalékos emelkedést jelent.

Rovatok