Index Vakbarát Hírportál

Az elnök fenyegeti a hágai bíróság tanúit

2013. október 1., kedd 19:23

A kenyai vezetők lefizették és megfenyegették a Nemzetközi Büntetőbíróság tanúit, hogy visszavonják vallomásaikat a kelet-afrikai ország elnöke és alelnöke elleni perben. Ez az első olyan per a hágai bíróságon, amiben hivatalban lévő állami vezetők vannak a vádlottak között.

A vád szerint Uhuru Kenyatta elnök és alelnöke, Ruto felelősek a 2007-es tömeges etnikai erőszakért. 2007-ben azután törtek ki a véres összecsapások, hogy a kormánypárt megsemmisítette az ellenzéki győzelmet ígérő választás eredményeit.

A vizsgálat Rutot és Kenyattát nevezte meg az erőszak értelmi szerzőiként, a vád szerint híveik már a választások előtt is a rivális törzsi vezetők elleni támadásokra bíztatták. Az 1994-es ruandai mészárláshoz hasonló uszításokat követő harcokban több mint ezren haltak meg.

Emberi jogi aktivisták szerint az ország első emberei legalább egy tucat tanút próbáltak meg eltántorítani a vallomástól. A Guardian több olyan regisztrált tanúval is beszélt, akik azt állítják, vallomásuk ejtéséért cserébe pénzt kaptak az elnök környezetéből. A kenyai kormánypropaganda a hágai ítélőszéket csak gyarmati bíróságként emlegeti, mely csak afrikaiak ellen indít hajtóvadászatot.

Az újságok a per kezdete után nyilvánosságra hozták a beidézett tanúk nevét. A kormány szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság „destabilizációval veszélyezteti” Kenyát, miközben a kormány éppen „mélyreható reformokat hajt végre, hogy a 2007-2008-as vérengzések ne ismétlődhessenek meg".

A kenyai diplomáciának korábban nem sikerült elérnie, hogy az Afrikai Unió tagjai egyöntetűen kilépjenek a Nemzetközi Büntetőbíróságot elismerő államok közül. Az ország lobbierejét növelheti, hogy fontos szereplőnek számít a térség stabilitásának fenntartásában, amit a nairobii bevásárlóközpont elleni terrorista támadás ismét előtérbe helyezett. A tömeggyilkos diktátorok elszámoltatásán dolgozó Hága számára azonban szintén szimbolikus kérdés, hogy végig tudják-e vinni az eljárást.

Rovatok