Index Vakbarát Hírportál

Bíróság előtt a görög újnáci politikusok

2013. október 1., kedd 21:36

Megkezdődött az Arany Hajnal nevű neonáci párt négy -bűnszövetkezetben való részvétellel vádolt - parlamenti képviselőjének előzetes bírósági meghallgatása kedden Athénban.

Az első meghallgatáson a politikusok ártatlannak vallották magukat, egyikük "tündérmesének" nevezte a vádakat.

A hatóságok rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el, a vádlottakat különleges egységek tagjai kísérték be a tárgyalóterembe. A bíróság épülete előtt a párt néhány tucatnyi szimpatizánsa tüntetett a képviselők mellett.

Nikosz Mihaloliakoszt, az Arany Hajnal vezetőjét és négy parlamenti képviselőjét, valamint a párt további 15 tagját szombaton vették őrizetbe a hatóságok. Mihaloliakosz meghallgatása várhatóan szintén elkezdődik a héten, a pártvezető kedden nem volt jelen a bíróságon.

A párt ellen azután indult nyomozás, hogy a szervezet egy híve meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rappert. A hatóságok azzal kapcsolatban vizsgálódtak, hogy az Arany Hajnalnak szervezeti szinten is köze volt-e Füszasz meggyilkolásához.

Igazságügyi források szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy az Arany Hajnal "bűnszervezetnek" legyen minősíthető. Egyes források szerint a párt bevándorlók és baloldali aktivisták elleni támadásokra képezte ki tagjait.

Az őrizetbe vett politikusokat bűnszövetkezetben való részvétellel és annak vezetésével, valamint illegális fegyvertartással vádolják

Az Arany Hajnal viszont tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött. A gyilkosság azonban viharos reakciókat váltott ki a társadalom legkülönbözőbb csoportjaiban, több görög városban összecsaptak a rendőrök és a tüntetők.

Az újnáci párt 18 parlamenti képviselője korábban burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy lemond mandátumáról. Márpedig emiatt időközi választást kellene kiírni helyük betöltésére, és a választási kmpány csak még bonyolultabbá tenné a helyzetet a súlyos gazdasági és társadalmi gondokkal küszködő országban.

Egy közvélemény-kutatás eredménye szerint a gyilkosság óta harmadával csökkent a korábban a harmadik legnépszerűbb görög pártnak számító Arany Hajnal támogatottsága.

Rovatok