Index Vakbarát Hírportál

Kihátrál a pártja Berlusconi mögül

2013. október 1., kedd 18:00

A súlyos bűncselekményei miatt börtönnel fenyegetett volt olasz kormányfő mindent elkövetett, hogy a parlament ne függessze fel a mentelmi jogát, ám az utolsó reménye is veszni látszik.

Ma délután saját pártja, a Szabadság Népe (PdL) főtitkára, Angelino Alfano az olasz kormány és Enrico Letta miniszterelnök támogatására szólított fel az esetleges bizalmi szavazáson. Ezzel Alfano szembefordult Berlusconival, aki a múlt héten kiléptette minisztereit a nagykoalícióból.

"Szilárdan meg vagyok győződve, hogy az egész pártnak bizalmat kell szavaznia (Enrico) Lettának a bizalmi szavazáson" – jelentette ki Angelino Alfano, aki szélsőségesnek nevezte Berlusconi kormánybuktatást célzó döntését. Letta a tervek szerint szerdán dönt arról, hogy lemond, vagy bizalmi szavazást kér a parlamentben.

Berlusconi névleg az áfaemelésről szóló törvénytervezet miatt léptette volna ki pártját a koalícióból, ám Alfano mellett más PdL-es vezetők is egyöntetűen úgy látják, hogy valójában csak azt akarja elkerülni, hogy a jogerős ítélet végrehajtása érdekében megvonják tőle szenátori címét.

Rovatok