Index Vakbarát Hírportál

Már Szíriába vannak az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei

2013. október 1., kedd 16:24

Az ENSZ húsz fegyverzet-ellenőre érkezett Szíriába kedden, hogy felügyelje a damaszkuszi rezsim vegyifegyver-arzenáljának felszámolását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján az ellenőröknek kilenc hónap áll rendelkezésükre, hogy meggyőződjenek az 1000 tonnásra becsült szíriai vegyifegyver-készlet felszámolásáról.

Damaszkuszba érkezésük után a felügyelők kedden a szíriai külügyminisztérium munkatársaival találkoznak. A jelenlegi ENSZ-misszió kiküldése kompromisszumos megoldásként született Washington és Moszkva között a több száz civil életét követelő augusztus 21-i gáztámadás után, amelyet nyugati értesülés szerint a szíriai rezsim követett el a főváros közelében.

A damaszkuszi reptér állapotai miatt az ellenőrök Bitútból, autóval érkeztek. Ez az első alkalom, hogy az OPCW (a vegyifegyverek betiltásáért küzdő szervezet) háború idején vizsgálódik. A szír külügyminiszter szerint a 19 olyan területből, ahol vegyifegyvereket tárolnak, hét harci övezetben van. Ezeknél helyi tűzszünetre lesz szükség, hogy az ellenőrök dolgozhassanak.

Rovatok