Index Vakbarát Hírportál

A külföldi kémek álma az amerikai leállás

2013. október 2., szerda 19:33

Súlyos károkat okozhat és a nemzetbiztonságot is veszélyezteti az, hogy az amerikai közigazgatás egy része lebénult - mondta az USA hírszerzésének igazgatója és szárazföldi hadseregének vezérkari főnöke szerdán. James Clapper, a hírszerzés vezetője a BBC szerint arra figyelmeztetette a szenátust, hogy a leállás miatt a hírszerzés állományának 70 százalékát kell fizetés nélküli szabadságra küldeni, ami komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Clapper szerint a fizetések elmaradása olyan helyzetet teremthet, amiben a hírszerzés pénzügyi problémákkal küzdő emberei tökéletes célpontot jelenthetnek a külföldi kémek számára. Gen Keith Alexander, a Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatója azt mondta, az elektronikus kémelhárításért felelős szerv matematikusok és informatikusok ezreit küldte szabadságra. Ray Odierno tábornok pedig arra panaszkodott, hogy a pénzhiány jelentősen akadályozza a hadsereg normális működését.

Még a nemzetbiztonsági vezetők bejelentése előtt derült ki, hogy Obama elnök a leállás miatt kénytelen lerövidíteni a négynapos ázsiai útját. Obama így Malajzia és a Fülöp-szigetek kihagyásával csak Indonéziába és Bruneibe utazik majd.

A demokrata többségű amerikai szenátus – ahogy várható volt –  hétfőn elutasította a republikánus többségű képviselőház legújabb feltételeit, amelyekhez az áthidaló költségvetési törvény elfogadását kötötte, így a Fehér Ház elrendelte, hogy az érintett kormányzati intézmények az új pénzügyi év kezdetétől, közép-európai idő szerint kedd reggel hat órától függesszék fel tevékenységüket.

Az állam persze nem bénult meg teljesen, ugyanakkor számos intézmény nem működik, például súlyos betegeket és veszélyeztetett kiskorúakat segítő szociális programok álltak le, és hosszú sorok kígyóznak az okmányirodák előtt (erről bővebben itt olvashat).

Rovatok