Index Vakbarát Hírportál

Eldől az olasz kormány sorsa

2013. október 2., szerda 11:06

A bizalmi szavazásra készülő Enrico Letta olasz miniszterelnök délelőtt elkezdte beszédét a parlament felsőházában, délután a képviselőházban szólal fel. A szenátusban a beszédet vita követi, utána derül ki, mikor tartják a bizalmi szavazást a kormányról.

Az eredeti tervek szerint csak este kérne bizalmi szavazást Letta, de valójában a szenátusi felszólalása után is megteheti ezt, hiszen a képviselőházban biztos többsége van. A 321 fős szenátusban viszont csak 137 szavazatra számíthat biztosan, így 24 további szenátorra még szüksége lesz.

A szavazást azért kell megtartani, mert Silvio Berlusconi volt kormányfő eltökélte, hogy megbuktatja Letta kormányát. Szombaton pártja, a Szabadság Népe (PdL) öt miniszterét lemondásra szólította fel, Letta azonban nem fogadta el lemondásukat.

Kedd este aztán pártjának több fontos vezetője szembefordult Berlusconival. Angelino Alfano, a PdL főtitkára, belügyminiszter és a PdL másik négy minisztere bejelentette, hogy bizalmat szavaz a kormánynak. Carlo Giovanardi, a PdL egyik szenátora szerint nagyjából 40-en támogatják majd pártjából Lettát a szenátusban, mivel „továbbra is mérsékelt erő akarnak maradni".

A SkyTg24 hírtelevízió számításai szerint nincsenek ennyien, de az 5 Csillag Mozgalomból (M5S) is támogathatnák Lettát.A BBC szerint Letta várhatóan megkapja a szükséges bizalmat. Alfano bejelentése után az olasz tőzsde is kilőtt, vagyis a befektetők is úgy gondolják, a kormány a helyén marad.

Berlusconi arra utasította pártját, hogy ne szavazzon bizalmat a kormánynak. Berlusconi és Alfano éjszaka találkozott egymással, de az álláspontok nem közeledtek egymáshoz. A PdL szakadása a parlamenti bizalmi szavazáson következhet be. Ha mégis megbukik a kormány, akkor újabb bizonytalanság, és előrehozott választások jöhetnek, ez pedig a piacokat is érzékenyen érintené.

Az is biztos, hogy az április végén alakult nagykoalíciónak már így is, úgy is vége szakad. Letta többször hangoztatta, hogy olyan bizalmat akar kapni, amellyel 2015-ig megszakítás nélkül kormányozhat.

Az olasz sajtó is találgatja a várható kimenetelt. „Alfano kihívta Berlusconit, leszámolás a PdL-ben" – írta a Corriere della Sera. A konzervatív napilap hozzátette, senki sem tudja, hogy az öt miniszter vezette csoport győztesen kerül-e ki a Berlusconival szembeni precedens nélküli összecsapásból. „Berlusconinak hét élete van és nem kizárt, hogy egy nyolcadikat is kitalál" – fogalmazott a napilap.

Alfano áruló – szólt a Berlusconi család birtokolta Il Giornale címe, mely szerint a PdL „egy darabja összeáll a baloldallal néhány miniszteri székért". Az újság kiemelte, hogy minden korábbi cáfolat ellenére a PdL Berlusconi vezette szárnyának irányítását a pártvezér lánya, Marina vehetné át.

Rovatok