Index Vakbarát Hírportál

Vannak megválaszolatlan kérdések Szíriában

2013. október 3., csütörtök 23:18

Megkezdték a szükséges biztonsági feltételek megteremtését a szíriai vegyifegyver-programhoz köthető létesítményeknél a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőrei az ENSZ és az OPCW közös közleménye szerint.

A világszervezet közlése szerint az ellenőrök „biztató kezdeti előrelépéseket″ tettek a szíriai vegyifegyver-arzenál felszámolása felé, amivel az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) bízta meg őket.

Az OPCW 19 fős küldöttsége szerdán látott munkához a szíriai hatóságokkal együttműködve. A közlemény szerint a csoport elkezdte előkészíteni a harci gázokat előállító üzemek leszerelét.

A szakértői csoport feladata, hogy november 1-ig felderítsék a tömegpusztító fegyverek gyártásához szükséges eszközöket és felügyeljék azok megsemmisítését. Utána az ellenőröknek kilenc hónap alatt kell levezényelniük az ezer tonnásra becsült szíriai vegyifegyver-készlet teljes felszámolását.

A csoport szerint „vannak még megválaszolatlan kérdések″. A helyszíni ellenőrzések és az eszközök megsemmisítése a jövő héten fog megkezdődni. Martin Nesirky szóvivő elmondta: „A szakembereknek mindent nagyon alaposan meg kell vizsgálniuk. Egyértelműen jó a szíriai hatóságok együttműködése a szakértők szintjén″

A szíriai az eddigi legrövidebb határidő, amellyel az OPCW szakértői valaha is szembesültek. Az ellenőrök munkáját tovább nehezíti, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők és az ellenük harcoló felkelők véres összecsapásai közepette kell tevékenykedniük.

Csütörtökön jelentések szerint országszerte folytatódtak a harcok Aszad erői és a felkelők között. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű londoni székhelyű civil szervezet szerint a kormányerők a nap folyamán visszafoglalták az észak-szíriai Rakka városát, ahol hetek óta heves harcok folytak. A felkelők ugyanakkor az ország déli részén értek el harci sikereket, ahol egy stratégiailag fontos települést vettek uralmuk alá.

Rovatok