Index Vakbarát Hírportál

Erdélyi magyaroknak segítene szavazni Toró

2013. október 3., csütörtök 13:24

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) segítséget kíván nyújtani a magyar állampolgárságot szerzett erdélyi magyaroknak a magyarországi parlamenti választáson való részvételükhöz – jelentette ki egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.

Toró T. Tibor elmondta, egy nem hivatalos felmérés szerint a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok hetven százaléka élne a szavazati jogával, de „görcsöt jelent” számukra a regisztrációs nyomtatvány kitöltése. Ezért az EMNP minden eszközével segíteni kívánja az embereket a regisztráció folyamatában és a választásokkal kapcsolatos tájékoztatásban.

„Nem kell megvárnunk, hogy az emberek bejöjjenek hozzánk, hanem nekünk kell elmennünk hozzájuk. Akik nem magyar állampolgárok, azoknak el kell mondanunk, hogy most is kérhetik az állampolgárságot. Akiknek már megvan az állampolgárságuk, azokat a regisztrációs űrlap kitöltésében kell segítenünk. Azt is vállaljuk, hogy eljuttatjuk a kitöltött űrlapokat az illetékesekhez” – észletezte az MTI kérdésére a segítségnyújtás formájának lehetőségeit Toró T. Tibor.

Az EMNP elnöke fontosnak tartja, hogy a külhoni magyarok a szavazatukkal bizonyítsák: érdekli őket a nemzetpolitika. „A szavazat lehet a mi pozitív válaszunk, ezzel fejezhetjük ki, hogy fontosnak tartjuk a mindenkori magyar kormány nemzetpolitikáját” – fogalmazott Toró. Kifejtette: ehhez képest már másodlagos fontosságúnak találja, hogy a külhoni magyarok kire szavaznak.

Rovatok