Index Vakbarát Hírportál

Európa Tanács: Jogsértő a körülmetélés

2013. október 3., csütörtök 10:52

Miközben az európai zsidó szervezetek azért küzdenek, hogy elismertessék jogukat a vallásos zsidó családban nevelkedő gyerekek körülmetéléséhez, az Európa Tanács (ET) a héten az aggodalmát fejezte ki a gyermekek önrendelkezéshez fűződő jogának sérülése miatt.

A testület keddi döntése a német Marlene Rupprecht jelentésén alapul. A dokumentum és az ET-határozat szerint különösen aggasztók az orvosilag nem indokolt, ám a szülők, gondviselők által jótékonynak tartott, hosszan tartó negatív hatással járó fizikai beavatkozások.

Ilyen a kislányok nemi szervének megcsonkolása, a kisfiúk vallási alapú körülmetélése, a kétséges nemű gyerekek korai korban történő nemátalakító műtéte, valamint a gyerekek plasztikai műtéte, tetoválása és testékszerezése.

Az ET szerint a tagállamoknak szabályozniuk kell a vallási csoportok által a gyerekeken jelenleg ellenőrzés nélkül elvégzett orvosi és egészségi beavatkozásokat. A határozat sürgeti, hogy a tagállamok jogszabályokkal, kormányzati programokkal és felvilágosítással erősítsék a gyerekek védelmét és a gyermekek testi önrendelkezésével kapcsolatos társadalmi tudatosságot.

Az Európa Tanács jogilag nem kötelező érvényű döntésének hátterében a gyerekek jogaival kapcsolatos emberi jogi aggodalmak állnak. A kérdés az utóbbi években az iszlám bevándorlók vallási rítusaival kapcsolatos német és skandináv aggodalmak miatt került a figyelem középpontjába. A zsidó szervezetek ugyanakkor Európa-szerte ragaszkodnak a kisfiúk körülmetélésének hagyományához, és antiszemita indíttatásúnak, illetve a vallásszabadságot sértőnek tekintik az azt elítélő, emberi jogi alapú érvelést.

Az ET döntése szembemegy a német parlamentben tavaly decemberben elfogadott új törvénnyel, ami legálisnak minősítette a vallási alapú körülmetélést. Az ügy előzménye, hogy 2012 májusában a kölni fellebbviteli bíróság egy konkrét ügy kapcsán kimondta: testi sértés a gyerekek orvosilag nem indokolt  körülmetélése.

Rovatok