Index Vakbarát Hírportál

Európaiakat lincseltek Madagaszkáron

2013. október 3., csütörtök 18:13

Élve égettek el két európai férfit Madagaszkáron – írja a BBC. A két férfit szervkereskedelemmel vádolták meg, miután egy helyi gyerek eltűnt a Nosy Be szigeten. A francia külügyminisztérium megerősítette, hogy a két férfi közül az egyik francia állampolgár.

Az eltűnés ügyében egy madagaszkári férfit tartóztattak le. A helyiek ezután gyülekezni kezdtek a rendőrség előtt, mivel azt hitték, hogy a férfi pénzt fogadott el az eltűnt gyerek szerveiért cserébe (a nyolcéves fiú megcsonkított testét csütörtök reggel találták meg).

A helyi média tudósításai szerint a tömeg az európai férfiak szállásán egy hűtőben emberi maradványokat talált. A rendőrségnél a tiltakozók köveket dobáltak, a rendőrség pedig lövéseket adott le. Beszámolók szerint legalább egy ember meghalt.

Ezután a tömeg elindult, hogy leszámoljon a két európaival, közben házakat gyújtottak fel a rendőrség közelében. A rendőrség szerint a férfiakat megkínozták, így mindketten bevallották, hogy szervkereskedelmet folytattak, ezért pedig elégették őket.

A BBC szerint az esetnek politikai felhangjai is lehetnek, mivel október 25-én lesznek a választások. A BBC tudósítója kiemelte: már korábban is kihasználták a szegénységben élő közösségek szervkereskedelemtől való félelmét olyanok, akik valamilyen okból feszültséget akartak kelteni az európaiak és a helyiek között. A szigeten 700 francia állampolgár él.

Madagaszkár előbb portugál, majd francia gyarmat volt. Az utóbbi két évben a csütörtöki áldozaton kívül három francia állampolgárt öltek meg a szigetországban: idén márciusban egy 82 éves férfit, tavaly pedig egy párt.

A madagaszkári külügyminisztérium a honlapján azt tanácsolja, hogy francia állampolgárok kerüljék a szigetországot, akik azt tervezték, hogy odautaznak, halasszák el, amíg a rendőrség nem lesz ura a helyzetnek.

Rovatok