Index Vakbarát Hírportál

Százhoz közelít az áldozatok száma Lampedusánál

2013. október 3., csütörtök 11:21 | aznap frissítve

Elsüllyedt egy Afrikából érkező menekülteket szállító bárka a földközi-tengeri Lampedusa szigeténél. A mentőalakulatok jelenleg is túlélőket keresnek, legalább 140 embert sikerült kimenteni. A hajónak állítólag akár 500 utasa is lehetett.

Az áldozatok száma folyamtosan nő, a beszámolók szerint már a százhoz közelít. A BBC szerint egy terhes nő és legalább egy gyerek is életét vesztette.

A beszámolók szerint a bajba jutott hajón állítólag tűz ütött ki, mire az utasok a vízbe ugrottak. Az olasz hatóságok szerint még több tucatnyian vannak a vízben. A héten korábban már történt egy hajóbaleset, melyben 13, Szicíliába igyekvő menekült halt meg.

Az ügyben máris megszólalt az Európai Bizottság, a Cecilia Malmström belügyi biztos által jegyzett közlemény a szokásos részvétnyilvánítások mellett sürgeti a tagállamokat, hozzanak olyan intézkedéseket, melyekkel a jövőben megelőzhetők lesznek az ehhez hasonló tragédiák. Emellett Malmström azt is leszögezi, ."szolidárisnak kell lennünk a migránsokkal és azokkal az országokkal is, amelyek mind nagyobb bevándorló embertömeggel kénytelenek szembenézni".

Rovatok