Index Vakbarát Hírportál

Álarcosok gyújtották fel a Maldív-szigeteki tévészékházat

2013. október 7., hétfő 17:34

Ismeretlen álarcos fegyveresek hétfőn rátámadtak a Maldív-szigeteken a Mohamed Nasíd elűzött elnököt támogató egyik magántulajdonban lévő televízióra, és felgyújtották az épületet – közölte a helyi rendőrség.

A legfelsőbb bíróság hétfőn semmisnek nyilvánította a szeptember 7-i választási fordulót és újabb választás írt ki október 20-ra – közölte újságírókkal a bíróság egyik illetékese.

Az indiai-óceáni szigetországban előzőleg törölték az elnökválasztás eredetileg szeptember 28-ra kiírt második fordulóját, miután a legfelsőbb bíróság – a választási bizottság döntésével ellentétben – elrendelte a forduló elhalasztását. A szeptember 7-én tartott első fordulót Nasíd nyerte, de nem kapta meg a szavazatok abszolút többségét. Pártja, a Maldív Demokrata Párt naponta tiltakozik a bíróság döntése ellen.

Jamin Rasíd, a Raadzse TV vezetője elmondta, hogy a késekkel felfegyverzett, álarcos férfiak reggel hatoltak be az épületbe, rátámadtak egy őrre, betörtek egy ajtót és benzint locsoltak a padlóra, meggyújtották, majd elmenekültek.

A BBC beszámolója a tűzben a tévé technikai eszközei megsemmisültek, az egyik biztonsági őr pedig kritikus állapotban van, miután megkéselték. A tévét már korábban is érték támadások, tavaly ismeretlen tettesek elvágták a csatornát sugárzó kábeleket, nyolc hónapja pedig a fő hírszerkesztőjüket bántalmazták súlyosan. Az ENSZ a hétfői támadás után aggodalmát fejezte ki a „politikai erőszak elharapódzása” miatt a Maldív-szigeteken.

Erőszak, puccs, zendülés

Mohamed Nasíd, az ország első demokratikusan megválasztott (2008) elnöke tavaly februárban mondott le, miután a három hete tartó ellenzéki tüntetések a rendőrség zendüléséhez vezettek. A politikus akkor azt mondta, azért távozik a hatalomból, mert nem akar erőszakkal kormányozni. Egy nappal később már azt mondta, hogy puccsal buktatták meg.

Nasíd ellenfele az elnökválasztáson Abdulla Jamín, az országot Nasíd megválasztása előtt harminc évig kormányzó, az ellenzék és a nemzetközi emberi jogi szervezetek által diktátornak tartott Maumún Abdul Gajúm féltestvére volt, vele kellett volna megmérkőznie a második fordulóban.

A Maldív-szigetek 1192 korallszigetből áll, 278 ezres lakosságát kizárólag muzulmánok alkotják. Évente mintegy 600 ezer turista keresi fel, ebből származik az ország jövedelmének az egyharmada.

Rovatok