Index Vakbarát Hírportál

Hét bomba robbant Bagdadban

2013. október 7., hétfő 18:35

Legalább huszonketten meghaltak és hatvanheten megsérültek hétfőn este egy bagdadi robbanássorozatban, írja az AP. A jelentések eddig hét, látszólag összehangolt robbantásról számoltak be Irak fővárosában és környékén, összesen hat helyen. A robbanószerkezetek többsége egy-egy autóban volt elrejtve és a Shia kerületben robbant, de egy főleg szunnita muzulmánok lakta városrészt is nagyobb csapás ért.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnya hétfőn közleményben magára vállalta azoknak az öngyilkos merényleteknek az elkövetését, amelyek Irak viszonylag békés északi, kurdok lakta részén történtek a múlt hónapban. A szeptember 29-i robbantásos merényletekben az iraki biztonsági erők emberei közül legalább hat meghalt, további harminc ember pedig megsebesült.

Az al-Kaidának az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szárnya a közleményben tudatta, hogy a merényleteket megtorlásul követték el azért, mert Maszúd Barzani, a kurd autonóm terület elnöke nemrég kijelentette: kész segíteni a szíriai kurd milíciát. Az al-Kaidához kötődő fegyveresek Szíriában harcban állnak az ország északi részén élő kurdokkal.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a közlemény forrásának hitelességét nem tudta ellenőrizni, de annak tartalma összhangban áll az al-Kaida korábbi nyilatkozataival.

Rovatok