Index Vakbarát Hírportál

Megnyílik a világ első bébigyára

2013. október 7., hétfő 13:32 | aznap frissítve

Nyugati örökbefogadó szülőknek szülnek majd gyerekeket béranyák a világ első bébigyárában, Indiában. A több millió fontból felépített komplexumban lesz ajándékbolt, illetve egy hotel is, ahol az újszülöttekért érkező örökbefogadók is megszállhatnak írja a brit Metro.

A létesítmény egyik szintjén a béranyák laknak majd, akiket mesterségesen úton ejtenek teherbe, a gyermektelen szülők által küldött spermával vagy embrióval. A béranyák fizetésért cserébe hordják ki a gyerekeket, így ez a „munka” jó lehetőséget jelent nekik a kitörésre a mélyszegénységből. A program már 10 éve működik, Patel klinikájáról eddig 600 csecsemő került örökbefogadó szülőkhöz.

A bébigyárat egy orvos, Nayna Patel építteti. Dr. Patel jelenleg is fenntart egy klinikát, ahol 100 béranya él egy fedél alatt. A doktornőt több bírálat is érte a tevékenysége miatt, még halálos fenyegetéseket is kapott. Sokan azzal vádolják, hogy kihasználja a legszegényebbeket, ő azonban úgy véli, ez egy feminista misszió, amely összeköti a szegény nőket azokkal, akik szeretnék anyák lenni, de meddők.

„Ezek a nők munkát végeznek. Ez egy fizikai munka, amelyért fizetést kapnak. Tudják, hogy fájdalom nélkül nincs nyereség” – mondta Patel, aki 28 ezer fontot (majdnem 10 millió forintot) kér az örökbefogadóktól a szolgáltatásokért, a béranyáknak pedig 4950 fontot ad (körülbelül 1,8 millió forintot).

„Amikor legutóbb béranya voltam, a fizetésemből műszaki cikkeket és egy autót vettem, illetve kölcsönadtam valamennyit a sógornőmnek” – mondta Papiya, aki jelenleg ikrekkel terhes egy amerikai párnak. "Ha ikreket szülünk, akkor több pénzt kapunk" – tette hozzá. Papiya a mostani fizetéséből házat szeretne venni.

Rovatok