Index Vakbarát Hírportál

Túszul ejtettek egy kirgiz kormányzót

2013. október 7., hétfő 16:01

Egy kanadai cég által működtetett aranybánya szerződésének felülvizsgálatát követelve tüntetők túszul ejtettek hétfőn Kirgizisztánban egy megyei kormányzót.

Az eset Isszik-Kul (Iszikköl) megyében, Karakol városban történt. A megyei önkormányzat képviselőinek közlése szerint a tiltakozók nem hagyják, hogy Emilbek Kaptagajev kormányzó elhagyja az autóját. A kirgiz média szerint a túszul ejtett tisztviselő azt állítja, hogy rosszul érzi magát, de az emberek nem engedik kiszállni járművéből. A rendőrségnek sem sikerült kiszabadítani őt.

A 24.kg nevű kirgiz hírügynökségnek telefonon sikerült elérnie a politikust, aki azt mondta, hogy nincs veszélyben, és továbbra is tárgyal a túszejtőkkel.

A terület 350 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Biskektől. Az elégedetlenség tárgya a megyében lévő Kumtor aranybánya, amelyet 1997 óta a kanadai Centerra Gold cég működtet.
A mostani megmozdulás résztvevői azt követelik, hogy vizsgálják felül a kanadai céggel kötött megállapodást, amely szerint eredetileg az állam csak 33 százalékos részesedéssel bír a cégben, míg a többi 67 százalék a kanadai társaság tulajdona.

Szeptemberben a Centerra Gold egy új megállapodást írt alá a kirgiz kormánnyal, amelynek értelmében közös céget hoznának létre 50-50 százalékos tulajdonmegosztással, és a kitermelés során keletkezett hasznot egyenlő arányban megosztanák. A kirgiz hatóságok úgy vélik, hogy az előző vezetés nem kötött előnyös szerződést a kanadai céggel.

A karakoli tüntetők szerint ugyanakkor a most megkötött megállapodás sem felel meg a nép érdekeinek. Azt követelik, hogy a kitermelésből keletkező haszonból az állam ne ötven, hanem legalább hatvanhét százalékban részesedjen.

Idén május végén is voltak megmozdulások a megyében. Akkor Almazbek Atambajev államfő rendkívüli állapotot hirdetett ki a területen, miután összecsapások robbantak ki a rendőrség és a lakosok között. Az összecsapásokban 55 ember, köztük 13 rendőr megsebesült. Mintegy háromezer ember a bánya államosítását követelte. Utakat zártak le, igazgatási helyiségeket foglaltak el, több órán keresztül fogva tartották a régió egyik vezetőjét.

Rovatok