Index Vakbarát Hírportál

Csúnyán összekapott Hollandia és Oroszország

2013. október 8., kedd 13:09

Miközben Moszkva a holland zászló alatt futó Greenpeace hajó személyzetét fogta perbe kalózkodás vádjával, Hollandiában gyermekei szeme láttára vertek meg fegyveres kommandósok egy orosz diplomatát. Putyin azonnali bocsánatkérést követel.

Kedden négy óráig várt magyarázatot az orosz elnök a Hollandiában megvert orosz diplomata ügyében. „Ez a bécsi konvenció súlyos megsértése" – mondta az orosz elnök, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) indonéziai fórumán. Vlagyimir Putyin hozzátette: az orosz válaszlépésekről annak függvényében határoznak, hogy miként reagál a holland fél a történtekre. Az elnök a magyarázat mellett bocsánatot vár, és a felelősök megbüntetését követeli Hollandiától.

A hétvégén ismeretlen egyenruhás fegyveresek rontottak Dmitrij Borogyin hágai otthonába, arra hivatkozva, hogy a diplomata – a szomszédok bejelentése alapján – veszélyezteti gyermekei épségét. Borogyin jelezte diplomáciai státuszát, és megtagadta a magukat nem igazoló egyenruhások beengedését, mire válaszul a kommandósok berontottak, és a férfit ütlegelve a földre kényszerítették. A történteknek a diplomata két és négy éves gyermekei is szemtanúi voltak. Borogyint ezután bilincsben vitték az őrsre, ahol éjszaka fogva tartották. Borogyin elmondása szerint végül egy orosz diplomata kollégája kíséretében hagyhatta el a rendőrséget, amely sem magyarázatot, sem bocsánatkérést nem fűzött az incidenshez.

Kedden reggel az orosz külügyminisztérium berendelte Hollandia moszkvai nagykövetét.

Visszaszámláláskor jött az üzenet

A hágai rendőrség szóvivője elismerte az esetet, hozzátéve, hogy Borogyin „jól van, nincs kórházban”. További tájékoztatással azonban Ellen van Zijl nem szolgált – tudatta a Reuters.

Az orosz fél által adott határidő előtt 10 perccel végül közölte hivatalos álláspontját Hollandia. Az Interfax szerint a holland külügyminszterium tudatta: készek a bocsánatkérésre, de csak miután egy vizsgálat igazolja, hogy a holland fél valóban megsértette az 1961-es bécsi konvenciót.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a válasz csalódottságot okozott, és méltatlan az orosz-holland kapcsolatokhoz is. „Az a próbálkozás, amivel igazolni igyekszik a rendőrök akcióját Hollandia, elfogadhatatlan" – közölte Alekszandr Lukasevics

Hollandia Oroszország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere Németország és Kína után, 2012-ben 68 milliárd dolláros forgalommal.

Holland kalózok

Az orosz–holland viszony szeptember közepe óta feszült, a Greenpeace akciója miatt. A környezetvédő világszervezet több aktivistája a Pecsora-tengeren odaláncolta magát a Gazprom hamarosan beinduló olajfúrótornyához, ahonnan az orosz tengerészeti határőrség szedte le őket. Ezután az orosz határőrök megszállták a Greenpeace kicsit távolabb álló – az aktivistákat a helyszínre juttató –, holland zászló alatt futó hajóját, és bevontatták Murmanszkba, ahol kalózkodás vádjával várja bírósági perét 22 letartóztatott személy, köztük négy orosz állampolgár.

Hollandia tiltakozott az eljárás ellen, azt ígérve, hogy a történtek miatt a nemzetközi tengerjogi bírósághoz fordul.

Bár az orosz elnök korábban az aktivisták védelmére kelt, kijelentve, hogy nyilván nem kalózkodni akartak, szakértők szerint a törvény szigorú értelmezése alapján az akció valóban kalózkodásként értelmezhető, így az érintettek akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Rovatok