Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea jogsértéssel vádolja Svájcot

2013. október 8., kedd 13:23

Súlyos diszkriminációra, az emberi jogok sárba tiprására hívta fel a figyelmet a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság propagandaosztálya. Bár a világ egyik utolsó igazi sztálinista rezsimjét a külvilág szokta vádolni ilyesmivel, Phenjan szerint a nyugat most saját magát leplezte le.

Észak-Korea nagy erőkkel dolgozik első síközpontjának megvalósításán, a projekt állami prioritást élvez. Az ország általános virágzása mellett ez talán annak is köszönhető, hogy Kim Dzsongun svájci diákévei alatt megkedvelte a sportot, írja a Washington Post.

Az egyetlen probléma, hogy a szocializmust önerőből építő ország ugyan rendelkezik atomtechnikával és közepes hatótávolságú rakétákkal, de sílifteket egyelőre nem tud előállítani. Az irigy síliftnagyhatalmak azonban a márciusban szigorított nemzetközi szankciók miatt nem adhatnak el luxuscikkeket Észak-Koreába, miközben makacsul nem akarják megérteni, hogy a felvonók mindenekelőtt a dolgozók feltöltődését szolgálnák.

Bár Észak-Korea sok millió dolláros megrendelésekkel keresett meg osztrák és francia cégeket, ezek politikai okokból mind elzárkóztak az üzlettől. Amikor végül a svájci kormány is ugyanígy döntött, a koreai állami hírügynöksége határozott választ tett közzé. „Ez a KNDK népének és társadalmi rendszerének elfogadhatatlan kigúnyolása, súlyos emberi jogsértés, mely átpolitizálja a sportot és diszkriminálja a koreaiakat.”

Idáig úgy tűnt, hogy az észak-koreai elit az embargó ellenére képes volt kielégíteni az igényeit. A külföldi autók, informatikai eszközök, márkás likőrök és karórák elsősorban kínai importból származnak, de Kim luxusjachtja és felesége Dior táskája a fényképek alapján eredetinek tűnik.

Rovatok