Index Vakbarát Hírportál

850 ezres tömeg volt a főrabbi temetésén

2013. október 8., kedd 11:35

850 ezren vettek részt hétfő este a volt szefárd főrabbi jeruzsálemi temetésén, Izrael valaha volt legnagyobb nyilvános búcsúztatásán. Az izraeli televízió megszakította hétfői adását, hogy bejelentse Ovádia Joszef halálhírét. Halála előtt néhány órával Simon Peresz államfő még meglátogatta a volt főrabbit a kórházban, míg az épület előtt hívei imádkoztak érte.

Rabbi Yosef's death leaves huge void: 'No man can replace him'

Ovádia rabbi politikai és formális vallásvezetői szerepe mellett elsősorban „maran”, a szefárdok nagy tekintélyű rabbija és vallástudósa volt. A temetésen 4000 rendfenntartó biztosította a helyszínt, de így is alig tudták távol tartani a tömeget a koporsókat szállítóktól. A sokaságban háromszázan lettek rosszul, tizenöt embert kellett kisebb sérülésekkel kórházba szállítani, és még egy baba is született a gyászmenetben.

A volt főrabbi sokat tett az alacsonyabb státuszú szefárdi közel-keleti eredetű zsidók társadalmi felemelkedéséért és politikai képviseletéért. Maga is mizrahi, vagyis keleti származású volt, 1918-ban Bagdadban született. 1973-ban választották az akkor még az Izraelben többségben lévő szefárd közösség vallási vezetőjévé. Izrael lényegileg világi törvénykezésével szemben a vallásjogi, halacha alapú jogrendszer bevezetését támogatta.

1984-ben megalapította az ultraortodoxnak számító Sasz pártot. A párt régóta királycsinálónak számított az izraeli belpolitikában, a most ellenzékben lévő Sasz sokáig szinte minden kormánykoalícióban részt vett. Sokan szélsőségesnek tartották, egyszer még Ariel Saront is elátkozta a Gázai-övezet zsidó telepeinek kiürítéséért. Bár az utóbbi időben az arab–izraeli konfliktusban valóban harciasabb álláspontot foglalt el, korábban sok vallási vezetőnél mérsékeltebb hangot ütött meg, inkább a békés tárgyalások hívének számított.

A rivális politikusok is keresték a kegyeit: Simon Peresz és az Ovádia által lenézett Jichák Sámír volt miniszterelnök is felkereste, hogy útmutatásával tanulmányozzák a Talmudot. „Te vagy a mi nemzedékünk Mózese, atyám. Kihez intézzük most kérdéseinket? Kihez szóljunk? A Nap lenyugodott” – mondta az Ynetnews tudósítása szerint gyászbeszédében Ovádia szintén rabbi fia.

Rovatok