Index Vakbarát Hírportál

Több száz amerikai lett szalmonellás

2013. október 8., kedd 08:33

Több száz ember betegedett meg az Egyesült Államok tizennyolc szövetségi államában szalmonellával fertőzött csirkehús miatt, jelentette hétfőn az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatal.

Az egészségügyi hatóságok szerint eddig 278 személy betegedett meg, a fertőzött baromfihús a Foster Farm vállalat kaliforniai telepeiről származik. A cégnek Washington, Oregon és Alabama államban is vannak telepei. A hivatalos jelentés szerint a járvány továbbra is terjed.

A Foster Farm bejelentette, hogy együttműködik a hatóságokkal a fertőzés következményeinek felszámolása érdekében, jelezte ugyanakkor, hogy egyelőre nem tervezi termékeinek tömeges visszavonását.

A szalmonellák olyan mikroorganizmusok, amelyek számos faj emésztő rendszerében megtalálhatóak. A környezetben, gazdaszervezetükön kívül is életképesek, sőt szaporodhatnak is. A szalmonellás fertőzések baromfi állományokban emberi megbetegedéseket is okozhatnak. A leggyakoribb tünetek a hasmenés, gyomorgörcs, hányinger, hányás, hidegrázás, fejfájás és láz.

Rovatok