Index Vakbarát Hírportál

Haldoklott a pilóta, az utas szállt le a géppel

2013. október 9., szerda 14:18 | aznap frissítve

Egyszem utasa hozta le az őt szállító kisrepülőt, miután pilótája rosszul lett – olvastuk a Guardianben. A gép az angliai Doncaster kisrepülőkre specializálódott repteréről startolt el kedden, de nem sokkal felszállás után a pilóta annyira rosszul lett, hogy teljesen alkalmatlanná vált a vezetésre. Így azután egyetlen utasára maradt, hogy mentse a menthetőt, apró szépséghiba volt, hogy még soha sem vezetett repülőgépet, és amúgy is életében másodszor volt a levegőben.

Roy Murray, a gépet földre segítő egyik légiirányító szerint azonban a zöldfülű pilóta egész jó leszállást mutatott be, főleg ahhoz képest, hogy a gyorsan leszálló sötétben teljesen vakon – azaz kizárólag a műszerekre hagyatkozva – repült. A kisrepülőt amúgy csak negyedik próbálkozásra sikerült a Humberside-i reptér kifutójára tenni, ráadásul gurulás közben a kiegyensúlyozatlan repülő orra, majd farka is a betonhoz csapódott. De végül megállt, mire az irányítótoronyban hatalmas üdvrivalgás tört ki. A landolásban a beszámoló szerint a két segédkező irányítónak is nagy szerepe volt, ami Murray elmondása alapján „fantasztikus érzés volt”.

A biztonság kedvéért azért a repülőtérre jelentős rendőri- és mentőalakulatokat vezényeltek, és a környékbeli utakat lezárták, és egy skóciai és egy hollnadiai járatot is átirányítottak másik repülőtérre.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a pilóta rosszulléte annyira komoly volt, hogy még a földön sem tudták megmenteni. A halál pontos oka egyelőre ismeretlen.

Rovatok