Index Vakbarát Hírportál

Putyin ellen tiltakozik? Nem normális!

2013. október 9., szerda 15:31

Egy orosz bíróság elrendelte Putyin egyik kritikusának pszichiátriai kényszergyógykezelését. Mihail Koszenkó Putyin tavalyi elnöki beiktatása alatt vett részt egy utcai tiltakozáson, ahol a protestálók a rendőrökkel is összecsaptak. Az ellene indult eljárásban a bíróság úgy döntött, mentális problémái miatt nem vonható felelősségre, ehelyett elmegyógyintézetbe zárnák .

Koszenkót 2001-ben enyhe fokú skizofréniával diagnosztizálták, de gyógyszeres kezeléssel az állapota stabil volt, és soha nem mutatott agreszív viselkedést. „A kirendelt orvosszakértők szerint veszélyt jelent a társadalomra, ezért pszichiátriai intézménybe kell zárni” – idézi ügyvédjét a BBC. A szakvéleményt és az ítéletet semmivel nem támasztották alá a védő szerint, aki egyúttal bejelentette, hogy fellebezni fognak.

Az Amnesty International szerint az ítélet „rémisztő visszatérés a szovjet korszak ellenzékieket elhallgattató gyakorlatához”. A pszichiátriai zárt intézetben az ellenzéki el lesz zárva a külvilágtól, így a jogvédő szervezetek sem lesznek képesek kapcsolatot tartani vele. „Mihajil Koszenkó politikai bebörtönzött, akit a szólásszabadság jogának gyakorlásáért dugtak rácsok mögé” – kommentálta az ítéletet John Dalhuisen programigazgató.

Putyin tavalyi beiktatása alatt tetőztek az akkor már hónapok óta tartó utcai tiltakozások. A hatóságok azt állítják, a tüntetők fémrudakkal és utcakövekkel rontottak a rendőrökre, az ellenzék szerint azonban az utóbbiak provokálták ki az összecsapásokat.

Rovatok