Index Vakbarát Hírportál

Tibeti tüntetők közé lőhettek a kínai rendőrök

2013. október 9., szerda 10:19

Több mint hatvan tibeti tüntetőt sebesített meg a kínai rendőrség, amikor vasárnap belelőttek a falusi tömegbe, állítják aktivisták. A tüntetők egy augusztusban börtönbe zárt, elszakadáspárti tüntetőket vezető férfi kiengedését követelték – írja a BBC.

A brutális rendőri fellépésről a Free Tibet jogvédő csoportja és az amerikai Radio Free Asia adott hírt. Eszerint a tüntetők a helyi kormányzati hivatal előtt gyültek össze, mire a rendőrők könnygázt vetettek be és ütlegelték a falusiakat. Az International Campaign for Tibet szerint nem egyértelmű, hogy éles lövéseket is leadtak-e, de a hírek szerint a hatvan sérült közül ketten válságos állapotban vannak.

A kínai külügyminisztérium szóvivője egyelőre nem kommentálta az eseményeket, a helyi rendőrség magát az incidens megtörténtét is tagadja.

Az elmúlt hetekben több összecsapás volt, mert a tibetiek megtagadták a kínai zászló kifüggesztését otthonaikra. A tibeti menekültek egy internetes oldala szerint a napokban a régió telefonvonalait is lekapcsolták. A 2008-ban felerősödő etnikai összecsapások kezdete óta száznál is több tibeti gyújtotta fel magát a kínai elnyomás ellen tiltakozva.

Rovatok