Index Vakbarát Hírportál

Elírták Jézus nevét a Vatikánban

2013. október 10., csütörtök 21:47

Felfüggesztették a Ferenc pápa tiszteletére veretett érmék árusítását csütörtökön Rómában, mert a katolikus egyházfő jelmondatában elrontották Jézus nevének kezdőbetűjét: a latin Iesus szóban I helyett L-t írtak. A hiba miatt a már kész arany, ezüst és bronz érméket bevonják és újraverik. Az olasz állami pénzverde azt állítja, hogy a hibát nem ők követték el, a minta, amely alapján a nemesfém érméket készítették, a Vatikánból érkezett hibásan.

A keddtől árusított érmék az egyházfő pápasága első évének állítanak emléket. Az emlékérme előlapján a pápa képe látható. Az érme hátoldalán Ferenc pápa mottója, egy Szent Béda áldozópaptól származó, a Szent Máté meghívásáról szóló evangéliumi részletet kommentáló mondat olvasható latinul: Vidit ergo Iesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi sequere me (Jézus meglátta a vámost, és mivel ebben a látásban ott volt könyörülete és kiválasztása is, azt mondta neki: Kövess engem!). Ebben a szövegben vétették el Jézus nevének kezdőbetűjét.

Minden példány a vatikáni államtitkárság (kormány) és az olasz állami pénzverde pecsétjével ellátott hitelesítő tanúsítvánnyal kerül forgalomba. A három változatot tartalmazó teljes szettből 400 darabot bocsátanak ki, míg az aranyból további 200, az ezüstből és a bronzból 3-3 ezer számozott példányt nyomtak.

Rovatok