Index Vakbarát Hírportál

Kerry hirtelen Afganisztánba ment

2013. október 11., péntek 19:04

Az amerikai csapatok afganisztáni jövőjéről tárgyalt John Kerry az afgán államfővel. Hamid Karzai és az amerikai külügyminiszter találkozóját előzetesen nem jelentették be. A megbeszéléseken egy olyan megállapodás van terítéken, amely lehetővé tenné, hogy az amerikai erők a NATO 2014-ben esedékes afganisztáni kivonulása után is a közép-ázsiai országban maradjanak.

Washington a hónap végéig tető alá szeretné hozni a megállapodást, ám Karzai szerint elég, ha az elnökválasztások után, jövő év áprilisát követően születik megegyezés – írta a Reuters. (Karzai már nem indulhat újra az elnöki posztért.)

Az egymástól távol eső határidők is jelzik, hogy Kabul és Washington között nem felhőtlen a viszony. Karzai korábban is jelezte fenntartásait a NATO-val kapcsolatban.

„A NATO sok szenvedést okozott Afganisztánnak, miközben az ország nem lett biztonságosabb" – idézte a BBC az afgán államfőt, aki szerint a katonai szövetség tehet arról, hogy Afganisztánban nem fejeződött be a rendteremtés.

Az afgán félnek különösen azzal az amerikai kéréssel szemben van fenntartása, amely szerint Washington önálló terrorelhárító akciókat vezethetne Afganisztánban. (Terveihez Washington tízezer katonát állomásoztatna az országban.) Ráadásul úgy kér szabad kezet, hogy külső támadó ellen nem ígér Afganisztánnak védelmi garanciákat sem. Karzai számára az a lehetséges pakisztáni fenyegetés miatt lenne fontos. Mindezen ellentétek miatt egyelőre nem tűnik közelinek a kétoldalú biztonsági megállapodás (BSA) aláírása.

Ugyanakkor, ha erre nem kerül sor, úgy az Egyesül Államok kivonja erőit, ami után várhatóan más NATO-tagországok sem szívesen állomásoztatnák erőiket Afganisztánban – írta az MTI.

Németország már így is jelezte, hogy korábbi ígéretével szemben mégsem hagy afgán földön 800 katonát.

Jelenleg 87 ezer külföldi katona van Afganisztánban, közülük 52 ezer amerikai. Az Egyesült Államok 12 éve vonult be Afganisztánba, azóta csaknem 3400 NATO-katona vesztette életét az ázsiai országban, közülük 2146 volt amerikai.

Rovatok