Index Vakbarát Hírportál

Nőket és gyerekeket gyilkoltak a szír felkelők

2013. október 11., péntek 06:54 | aznap frissítve

A szíriai felkelők legalább 190 civilt öltek meg augusztusi offenzívájukon Latakia tartományban – közölte a Human Rights Watch (HRW). A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a jelentésében leírt esetek az első bizonyítékok az ellenzéki fegyveresek által elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekre.

A HRW szerint a megölt civilek közül 57 nő és 18 gyerek volt. A lázadók 67 polgári lakost kivégzésszerűen öltek meg, és mintegy 200 embert túszul ejtettek.

Szervezett mészárlás volt

A szervezet 105 oldalas jelentésében szerepelnek olyan esetek is, amikor a lázadócsoportok családokat mészároltak le, és agyonlőtték a menekülőket is.

Az augusztus 4-én hajnalban kezdődött latakiai offenzívában a lázadók tíz, alaviták lakta falut rohantak le. A HRW szerint a Bassár el-Aszadhoz hű erők fellegvárának tartott tartomány elleni támadásban legalább húsz ellenzéki fegyveres csoport vett részt, és közülük több az al-Kaida terrorszervezethez köthető. Joe Stork, a HRW Közel-Kelettel foglalkozó részlegének ideiglenes vezetője szerint a mészárlást nem néhány bűnöző követte el, hanem jól megszervezett és irányított katonai akcióról van szó.

Az ágyában ölték meg

A jelentés idéz egy férfit, aki elmenekült ugyan a fegyveresek elől, de idős apját és vak nagynénjét fizikai állapotuk miatt nem tudta magával vinni:

Láttuk a három fegyverest, gyalog szöktünk ki a ház mögött a völgybe. A fegyveresek teljesen feketébe voltak öltözve, különböző irányokból lőttek ránk. Gépfegyverük van és orvlövészeik. Elbújtunk, de az apám a házban maradt. Az ágyában ölték meg. A nagynénémet, aki 80 éves volt és vak, a szobájában ölték meg.

Több túlélő egymástól függetlenül megerősítette, hogy kivégzések zajlottak. Több holttestet megkötözve vagy lefejezve találtak meg. A latakiai kórház egyik orvosa szerint összesen 205 civil holttestét szállították a kórházukba.

A szíriai rezsim ellen harcoló ellenzékiek mind egy szálig az al-Kaidával kapcsolatban álló terroristák, akik emberi szíveket esznek és élő embereket csonkítanak meg, áldozataik levágott végtagjait pedig elküldik azok családjának – állította szeptember végén az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében Valíd Moallem szíriai külügyminiszter. Moallem azt mondta, tévedés azt hinni, hogy a Bassar Aszad ellen harmadik éve harcot vívó lázadók között vannak mérsékelt erők. Moallem vádló szavait erősítette az a közelmúltban megjelent felvétel, amelyenegy harcos egy katona holttestéből falatozik (+18).

Ugyanaz pepitában

Számos jelentés szól ugyanakkor a kormányerők kegyetlenkedéseiről. A HRW korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a világ figyelme a rezsim vegyi fegyvereire összpontosul, a szíriai kormányerők hagyományos fegyverekkel is mészárolják a civileket. Joe Stork, a HRW Közel-Kelettel foglalkozó részlegének ideiglenes vezetője azt mondta: „a túlélők szörnyű történeteket meséltek nekünk arról, miként gyilkolták le a szemük láttára fegyvertelen hozzátartozóikat a kormányerők.”

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának szeptemberi jelentése is azt tartalmazza, hogy a felkelők számos háborús bűncselekményt követtek el Szíriában, ugyanakkor a jelentés hasonlóan kegyetlen háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolta meg a kormányzatot is.

Rovatok