Index Vakbarát Hírportál

Erre a listára került Hernádi

2013. október 12., szombat 20:12

Az egyik karaterúgással megölt egy embert, majd átoperáltatta az arcát, a másik az egész alvilágot pénzelhette. A harmadik szőkére festett mexikói lányokat futtatott magyar prostituáltként. Az ötödik állítólag lefizette a horvát miniszterelnököt. Hernádi Zsolt az Interpol listáján.

Kisbandi, Varjú és gyilkos harcművész - volt már ennél jobb társaságban is Hernádi Zsolt, Mol-vezér. A cég első embere a horvátok gyanúja szerint megvesztegette a volt miniszterelnököt, majd mikor nem jelent meg a bírósági tárgyaláson, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, felkerült az Interpol listájára is.

Az Interpol egy országokon átívelő rendőri szervezet, ami az egyes tagállamok munkájának összehangolását könnyíti meg, de önmagában nincsenek nyomozói, vagy jogkörei. Székhelye Lyonban van. Az Interpol hivatalosan nem rendel el körözést, mert erre csak a tagállamok bűnüldöző és igazságszolgáltatási szervezetei jogosultak. Ehelyett különböző szintű riasztásokat, együttműködési felhívásokat ad ki: a tagállamok így értesítik egymást, hogy az érintett személynek bíróság elé kell állnia, vagy le kell töltenie a jogerős büntetését.

Az Interpol tehát csak segít a tagállamok nyomozóhatóságainak azonosítani és megtalálni a körözött személyt, hogy aztán a két érintett ország között életben lévő bűnügyi jogsegélyegyezmény alapján letartóztathassák, és/vagy elinduljon a kiadatási eljárás.

A listán jelenleg 37 magyar állampolgár neve szerepel, főként alivilág maffiózók, drog- fegyver- leánykereskedők, csalók, rablók gyilkosok. Köztük akad, akit már tíz éve keresnek hiába, de olyan is, aki a kiadatására vár, és találunk olyan bűnözőket is, akiket idő közben már elfogott a rendőrség, csak még nem került ki a keresett személyek adatbázisából. Az ismertebbek közül válogattunk.

 

Lakatos András, Kisbandi

Az alvilág bankáraként is emlegetett Lakatost több mint négyszáz rendbeli csalás miatt 2004 elején két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Budapesten, azonban nem vonult be a börtönbe, azóta szökésben van. Lakatos ellen még a 90-es évek közepén indult büntetőeljárás, de közben a férfi külföldre szökött, és csak 2000-ben fogta el a nemzetközi elfogatóparancs alapján az FBI Miamiban. Az elsőfokú ítélet kihirdetésekor ugyanakkor szabadlábra helyezték, így tudott újból megszökni.

 

Szeiftné Szigeti Éva

A listában szereplő legtöbb embert a magyar hatóságok körözik, de például kivételt jelent Szeiftné Szigeti Éva és Bondi Róbert is, akit Hernádihoz hasonlóan szintén a horvát hatóságok keresnek. A 62 éves asszonyt például azzal vádolják, hogy többek között visszaélt befolyásával.

 

Kövesdi Lajos

Kövesdit azért keresik a rendőrök, mert félmilliárdot szerzett biztosítási csalásokból álbalesetekkel. Egy 114 emberből álló bűnszervezetet épített fel, a megrendezett balesetekben résztvevők 100-400 ezer forintot kaptak. Általában hamis igazolásokkal maradandó sérüléseket állapítottak meg a beszervezett embereknél. Olyan hírek is megjelentek, miszerint Kövesdi Thaiföldön bújkálhat.

 

Lendvai József, Sipos Orsolya, Lendvai Gábor Bertalan

Kerítés és emberrablás miatt keresik Lendvai Józsefet, feleségét, Sipos Orsolyát, de Lendvai Gábor Bertalan nevű fiuk is fent van az Interpol listáján. A férfi Don Fernandóként, felesége Issa néven volt ismert Mexikóvárosában. Helyi lányokat kerestek egy modellügynökségen keresztül, majd szőkére festették őket, és magyar prostituáltként futtatták őket. Egy lány elmondta a Blikknek, hogy többször is szállodai prostitúcióra kényszerítették.

 

Rostás Henrik

Éppen szerdán fogták el Svájcban az ároktői banda előző héten a házi őrizetből megszökött két tagját, Rostás Henriket és Rostás Elemért, de előbbi fényképe még mindig fent van az Interpol adatbázisában. Az ároktői banda az ügyészség szerint 2008-2009-ben gátlástalan módon tucatnyi alkalommal támadt rá éjjel otthonaikban 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben, illetve vidéki településeken. Ketten belehaltak sérüléseikbe.

 

Tomori Tamás

Tomori Tamás Jánost lassan tíz éve keresik, 2004-ben egy debreceni jogászhallgatót egyetlen karaterúgással megölt a Régi Vigadó nevű szórakozóhely parkolójában. A rendőröknek nincs könnyű dolga, Tomori ugyanis édesanyjának állítólag azt mondta, hogy szerint átoperáltatja az arcát, hogy ne ismerjék fel, azóta eltűnt. Olyan hírek is megjelentek, miszerint Szenegálban szolgál az idegenlégióban.

 

Klivinyi Zoltán

Klivinyi a legutóbbi hírek szerint már kiadatási őrizetben van Kanadában, de amíg a jogi procedúra nem zárul le, szabadon mozoghat, csak az országot nem hagyhatja el, és időnként be kell jelentkeznie. Ő a Vertical Invest Ingatlanhasznosító Szövetkezet háttérembere volt, 2009-ben nyolcszáz millió forintos csalás miatt börtönre ítélték, de ő elszökött.

 

Farkas Róbert

Farkas Róbertet alvilági körökben csak Varjúként ismerik, vele már sokszor melléfogott a rendőrség. Először azt hitték, köze van a móri vérengzéshez, és egy budaörsi pénzszállító kirablásánál is rá gyanakodtak, később kiderült, egyik ügy sem köthető hozzá. Viszont ezek nélkül is sok van a rovásán, több, mint egy tucat bankot, postát, takarékot, zálogházat kifosztott.

 

Rovatok