Index Vakbarát Hírportál

Holtában sem kell Argentínának a náci

2013. október 12., szombat 12:16

A pénteken száz éves korában elhunyt Erich Priebke nem kaphat sírhelyet Argentínában. Az ország külügyminisztere közölte, semmiképp sem fogadják a náci háborús bűnös holttestét. „Az argentinok elutasítják az emberi méltóság elleni támadást" – közölte Hector Timerman, utalva az SS-tiszt II. világháborús cselekedeteire. Priebke 1944-ben 335 civilt – köztük fiatal fiúkat – végeztetett ki Olaszországban, megtorlásul, miután az olasz partizánok harminchárom német katonát megöltek.

Priebke a háború után Argentínába szökött, ahol iskolai tanárként dolgozott. 1994-ben került rendőrkézre, a dél-amerikai ország ezután adta ki Olaszországnak, ahol négy évvel később életfogytiglanra ítélték az akkor 85 éves férfit.

A holttest elutasításával kapcsolatos Buenos Aires-i döntést nagyra értékelték az Argentínában élő zsidókat képviselő szervezetek is. „Az a tény, hogy Priebke évtizedeken át országunkban élhette életét, amitől annyi ártatlan civil meg volt fosztva, önmagában is ellentétes köztársaságunk elveivel" – idézte a BBC az Argentin Zsidók Szövetségét.

A szervezet – amely Latin-Amerika legnagyobb, mintegy 300 ezer fős argentínai zsidó közösségét képviseli – hangsúlyozta, hogy a világ nem feledkezhet meg a náci genocídiumról, vagy bármilyen más népirtásról.

Rovatok