Index Vakbarát Hírportál

Fantomkép Madeleine feltételezett elrablójáról

2013. október 14., hétfő 11:59

Fantomképet adott ki a brit rendőrség a hat évvel ezelőtt Portugáliában eltűnt, akkor hároméves Madleine McCann egy lehetséges elrablójáról. A férfit több szemtanú is látta a bűntény helyszínén, de ő még egyszer sem jelentkezett a rendőrségen, hogy beszámoljon arról, mit történt – írja a Guardian.

A rendőrség két fantomképet is közzétett, amelyek szerintük ugyanazt a férfit ábrázolják. A férfit a portugál rendőrségnek írta le két szemtanú a kislány eltűnése után. Az elmúlt hat évben a portugál hatóságok számtalan felhívását tettek közzé, arra szólítva fel a helyieket, hogy bármit is tudnak a kislány eltűnéséről, számoljanak be róla. A képeken látható férfi azonban soha nem jelentkezett.

A nyomozók csak most, a sok ezer oldalas nyomozati anyag átolvasása, illetve a portugál nyomozók, a magándetektívek és az eltűnés helyszíne körüli mobiltelefon-aktivitás összevetése után fedezték fel, milyen jelentősége lehet a férfinak.

„A fantomképek jól felismerhetőek. Arra kérek mindenkit, hogy alaposan vegye őket szemügyre, és ha bármit tud a képen látható férfiról, jelentkezzen. Ez a férfi lehet a kulcsa a nyomozásnak, mindenképpen fontos lenne, hogy beszéljünk vele” – mondta Andy Redwood vezető nyomozó a BBC1 egyik műsorában.

A kislány eltűnésének ügyét szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő szülőket, Gerry és Kate McCannt gyanúsította meg. A gyanúsítást egy évvel később feloldották, a kislánynak viszont az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.

Madeleine sorsáról és hollétéről számtalan elmélet került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy jómódú, gyermektelen külföldi házaspárok megrendelésére rabolhatták el. A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján látni vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

Rovatok