Index Vakbarát Hírportál

Késsel rohant a Buckingham-palotának

2013. október 14., hétfő 19:17

Késsel akart berontani a Buckingham-palotába egy férfi hétfőn. A Scotland Yard bejelentése szerint a 44 éves férfi az első számú londoni királyi rezidencia díszes kovácsoltvas kerítésének jobb oldali főkapuján át próbált bejutni, turisták ezreinek szeme láttára, de a biztonsági egységek azonnal elfogták. Az illetőt birtokháborítás és támadófegyver birtoklása gyanújával vették őrizetbe, és mivel közterületen kés volt nála, akár szabadságvesztésre is ítélhetik.

Azt egyelőre nem tudni, a támadó tudta-e, hogy rohama idején a királyi család nem volt a palotában. A 87 esztendős II. Erzsébet királynő és 92 éves férje, Fülöp edinburghi herceg jelenleg, ahogy minden ősszel, a skóciai királyi rezidencián, Balmoral kastélyában pihennek egészen október végéig. Az uralkodó most már egyébként sem tölt sok időt a Buckingham-palotában, csak hivatalos teendőit intézi hetente egy-két napon. Itt fogadja például a szokásos heti audiencián mindenkori miniszterelnökét. II. Erzsébet királynő állandó rezidenciája hosszú évek óta a London nyugati határában fekvő windsori kastély.

Szeptember elején is járt betörő a Buckingham-palotában, de ő tovább jutott. Átmászott a palota hátsó parkjának kerítésén, berúgott egy ajtót, és besétált a Rembrandt meg Rubens festményekkel teli terembe. A mozgásérzékelők ekkor észre vették, úgyhogy  perceken belül több tucatnyi fegyveres rendőr vetette rá magát. A gyanúsítottat és az utcán elfogott segítőtársát óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és a Scotland Yard azóta is vizsgálja tettük indítékait.

Rovatok