Index Vakbarát Hírportál

Az évtized tájfunja fenyegeti Tokiót

2013. október 15., kedd 16:43

Tokió felé tart az utóbbi évtized legnagyobb tájfunja, ami az előrejelzések alapján helyi idő szerint szerdán, a reggeli forgalmas órákban éri el a japán fővárost és körzetét.

A Wipha óránként 25 kilométeres sebességgel közeledik a Csendes-óceán térségében Honsú szigetének keleti partja felé. A tájfun középpontjában a széllökések sebessége eléri az óránkénti 200 kilométert. A japán meteorológiai szolgálat szóvivője azt mondta: 2004 októbere óta nem látott erősségű viharra kell számítani.

A hatóságok viharos széllökésekre, nagy hullámokra és heves esőzésekre figyelmeztették a lakosságot. A tájfun közeledése miatt a Japan Airlines japán légitársaság 183 keddi és szerdai belföldi járatát törölte. A versenytárs ANA vállalat 210 járatot, köztük 3 nemzetközit nem indít el a tájfun miatt. A járattörlések összesen több mint 60 ezer utast érintenek.

A tájfun útja során várhatóan érinti Fukusima prefektúrát is. A 2011-ben balesetet szenvedett - Tokiótól mintegy 200 kilométerrel északkeletre található - Fukusima-1 atomerőműben a vihar közeledésére való tekintettel több óvintézkedést is tettek - közölte a spanyol hírügynökséggel az erőművet üzemeltető vállalat (Tepco) egyik szóvivője.

Rovatok