Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa elajándékozta Harley-ját

2013. október 15., kedd 12:12

Ferenc pápa újabb, egyszerűséget hirdető gesztusával egy hajléktalanszervezet javára lemondott Harley Davidsonjáról. A motort júniusban kapta ajándékba, amikor 110 ezer harley-s ünnepelte Rómában a márka 110. születésnapját.

Az árverésre bocsátott Harley-ért kapott pénz egy hajléktalanszálló felújításához fog hozzájárulni a római Termini pályaudvar közelében. Ferenc pápa korábban figyelmeztette a papokat és az apácákat, hogy ne használjanak gyors autókat: „„Fáj a szívem, amikor a legújabb gyártmányú autókban látok papokat” – mondta.

Azt nem tudni, hogy az egyházi luxust sokadszor bíráló pápa is fellép-e annak a német luxuspüspöknek az ügyében, aki botrányai miatt most fapadossal megy vatikáni kihallgatásra. Franz-Peter Tebartz-van Elst limburgi püspök 31 millió eurós palotát építtetett magának. A 9 milliárd forintos rezidencia az eredetileg tervezett összeg több mint tízszereséből jött ki, egyetlen fürdőkád beépítése 4,4 millió forintba került.

A luxusköltekezés miatt a rezidencia előtt felháborodott hívek tüntettek, az ügyben vizsgálatot indított a német katolikus egyház is. A püspök most azért megy a Vatikánba, hogy találkozzon Robert Zollitsch érsekkel, a német egyház fejével. A püspök római útjára demonstratívan a legolcsóbb utazási formát választotta , de nem mindig volt ilyen szerény. Volt, hogy első osztályon repült Indiába, hogy szegény gyerekekkel találkozzon. Ezt később eskü alatt kétszer is tagadta, amiért a Spiegel polgári pert indított a püspök ellen.

Rovatok