Index Vakbarát Hírportál

Nem engedik ki a greenpeace-eseket

2013. október 15., kedd 14:25

Oroszország óvadék ellenében sem engedi ki a Greenpeace-aktivistákat. Az Arctic Sunrise nevű hajót, melynek legénysége a sarkvidéki olajfúrások ellen tiltakozott, négy hete fogta el az orosz parti őrség. A murmanszki börtönben lévő környezetvédőket többek között kalózkodással vádolják, de az állítólag a hajón talált kábítószer miatt is eljárást akarnak indítani ellenük.

A tizennyolc különböző országból érkezett fogvatartottak közül most a hajó amerikai kapitánya és két társa óvadék ellenében való szabadon engedését utasították el az orosz hatóságok. A hatvanéves Pete Willcox kapitány régi motoros, már 1985-ben is ott volt, amikor a francia titkosszolgálat elsüllyesztette a Greenpeace atomkísérletek ellen tiltakozó Rainbow Warrior hajóját.

A mostani akcióban az orosz kommandósok elfoglalták a Greenpeace holland zászló alatt futó hajóját is, ami miatt éles diplomáciai feszültség bontakozott ki Hollandia és Putyinék között.

A Gazprom olajfúrótornya Oroszország kizárólagos gazdasági övezetében áll a Pecsora-tengeren. A nemzetközi tengeri jog szerint itt Oroszországnak kizárólagos kitermelési joga van, de a területen bárki áthaladhat, vagyis a Greenpeace hajóját vitatható jogalappal foglalták el a járőrök.

A kemény fellépés egyértelműen a Greenpeace-nek szóló figyelmeztetés, hogy ne próbálja megakadályozni a Sarkkörön túli vidék ásványi kincseinek kiaknázását. A radikális eszközöktől sem idegenkedő környezetvédő szervezet tagjai érdekében nemzetközi tüntetéssorozatot szervezett október 5-én, az egyik helyszín a budapesti Hősök tere volt.

Rovatok