Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea politikai foglyokon kísérletezik

2013. október 16., szerda 09:50

Amerikai jelentések szerint Észak-Korea politikai foglyokat használ kísérleti alanyként vegyi fegyverek teszteléséhez, írja a Nationalpost.com.

Egy férfi, aki fegyőr volt az egyik fogolytáborban azt mesélte, hogy egészséges foglyokat zártak egy üvegkalitkába, és a tudósok azt figyelték, vizsgálták, hogyan reagál a fogoly a méreg bepumpálására.

Egy másik, álnéven nyilatkozó férfi pedig arról beszélt, hogy a táborban a családok együtt, közös helyen lehetnek. Elmondása szerint egyszer végignézte, ahogy egy egész családot mérgeztek meg így abban az üvegkalitkában. „A szülők hánytak és haldokoltak, de az utolsó pillanatig próbálták megmenteni a gyermekeiket szájból szájba lélegeztetéssel" − mesélte.

Az észak-koreai hadsereg egyik volt tagja elmesélte a részvételét egy hasonló kísérletben, ami egy szigeten zajlott az ország nyugati partjainál. Az, amit elmesélt, nagyban hasonlított ahhoz a jelentéshez, amit egy emberi jogi csoport adott ki júniusban Szöulban: Észak-Korea vegyi és biológiai fegyvereket tesztelt mozgássérült gyermekeken egy szigeten.

A jelentés szerint azonban a tényt, hogy valóban tesztelnek vegyi fegyvereket politikai foglyokon, rendkívül nehéz ellenőrizni. A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy Észak-Korea képes előállítani évi 4500 tonna vegyi anyagot, és ezt háború esetén meg tudja növelni akár évi 12 000 tonnára is.

Rovatok