Index Vakbarát Hírportál

Obama: Itt nincsenek győztesek

2013. október 17., csütörtök 18:11

Nincsenek nyertesei az adósságplafon-emelés és a költségvetés ügyében kialakult konfliktusnak, aminek következtében az amerikai gazdaság szükségtelen károkat szenvedett el - jelentette ki csütörtökön Barack Obama.

Az elnök nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a 17 éve először bekövetkezett kormányzati leállás véget ért, az államcsőd pedig, ami kétszáz év óta az első lett volna, nem következett be. A szakemberek most számolják ki, hogy a válság mekkora kárt okozott, de abban sokan egyetértenek, hogy az lelassította a gazdasági növekedést - jelentette ki az elnök.

Jóhiszemű tárgyalások kellenek

Az amerikai elnök szerint a problémákat jóhiszemű tárgyalások révén, a rendes demokratikus folyamat keretében kell megvitatni. Akiknek nem tetszik valamelyik ügy kezelése, vagy éppen az elnök maga, annak változtatásra, választási győzelemre, nem pedig a rendszer megroppantására kellene törekednie. Obama hangoztatta, hogy ez utóbbi törekvés ellentétes az amerikai alapító atyák elveivel.

Szavai szerint nincs rá ésszerű ok, hogy az Egyesült Államokat ne felelősségteljesen kormányozzák és hogy az ország válságról válságra bukdácsoljon.

Tárgyalásokat sürgetett a kongresszussal a költségvetésről, a bevándorlási reformról és az agrártörvényről.

"Az amerikaiak tökéletesen torkig vannak Washingtonnal" - hangoztatta az adósságplafon emelése és az ideiglenes költségvetés elfogadása körül kialakult, csak a határidő előtti utolsó pillanatokban megoldódott válsághelyzetre utalva.

Obama a költségvetésről folytatandó tárgyalásokkal kapcsolatban olyan "kiegyensúlyozott" megközelítést sürgetett, ami nem állítja szembe a növekedést a felelősségteljes pénzügypolitikával, mert az országnak mindkettőre szüksége van.

Rovatok