Index Vakbarát Hírportál

Túlélte a kivégzést, újra felakasztják

2013. október 17., csütörtök 12:12

Újra felakasztják azt a férfit Iránban, aki túlélte saját kivégzését – derül ki az Amnesty International közleményéből.

A jogvédő szervezet felszólította az iráni kormányt, hogy állítsa le a férfi újraakasztását. A hivatalos szervek közölték, hogy másodszor is végrehajtják rajta a halálos ítéletet, amint az állapota javul.

A 37 éves Alireza M.-et Bojnourd börtönében akasztották fel, Irán északkeleti részén, miután elítélték kábítószer-csempészetért.

A hivatalos állami média szerint az orvos halottnak nyilvánította a férfit, miután 12 percet lógott a kötélen, ám másnap, amikor a családtagok el akarták szállítani a holttestet, még lélegzett.

Az elítélt jelenleg kórházban van, a bíróság állítólag úgy határozott, hogy újraakasztják, amint „egészségi állapotát az orvosi személyzet kivégzésre alkalmasnak ítéli″.

Az Amnesty szerint az ügy arra világít rá, hogy a halálbüntetés túl kegyetlen és embertelen. „Az iráni hatóságoknak azonnal le kell állítaniuk Alireza M. kivégzési folyamatát, és moratóriumot kell adniuk a többi halálraítéltnek is″ – mondta Philip Luther, a szervezet regionális igazgatója.

A férfit a Forradalmi Bíróság állítólag kábítószer-csempészetért ítélte halálra. A jogvédők szerint az ilyen jellegű eljárás Iránban gyakran nem felel meg a tisztességes bírósági eljárás nemzetközi elvárásainak.

Hírek szerint az iráni hatóságok 2013 októberéig összesen 508 emberen hajtottak végre halálos ítéletet, ebből 221 kivégzést még hivatalosan nem erősítettek meg.

A közhiedelemmel ellentétben ma már nem mentesül a halálos ítélet alól az, akinek a kivégzése valamiért nem sikerül. Amerikában például senkit nem lehet ugyanabban az ügyben kétszer büntetőbíróság elé állítani, de kivégezni a halálos ítéletek megfogalmazása értelmében addig lehet és kell, amíg az elítélt meg nem hal.

Rovatok