Index Vakbarát Hírportál

Hetedszer is halálra ítélték a 87 éves japánt

2013. október 18., péntek 12:09

Japánban hetedszer is elutasították egy kétes körülmények között halálra ítélt férfi perújrafelvételét – írta közleményében az Amnesty International jogvédő civil szervezet.

A nyolcvan feletti Okunishi Masaru 1969 óta él a halálsoron, miután öt nő meggyilkolásának bűntettében találták bűnösnek. Beismerő vallomását az öt napon át tartó, napi többórás kemény vallatás után tette meg, ahol ügyvéd egyáltalán nem volt jelen.

Az első tárgyaláson Masaru visszavonta vallomását, így bizonyítékok hiányában felmentették. Ám a fellebbviteli bíróság az ítéletet megsemmisítette, majd a férfit halálra ítélte.

A legutóbbi perújrafelvételi kérelmét a Legfelsőbb Bíróság többek között azért utasította el, mert úgy vélték, a legelső vallomást kell alapul venni, annak ellenére, hogy azt korábban a fogva tartott visszavonta.

Okunishi Masaru ügyvédei egy nyolcadik beadványt terveznek, de a folyamat évekig is eltarthat.

A férfi több mint 40 éve kénytelen úgy élni, hogy akár még aznap kivégezhetik. Japánban a halálsoron lévő elítélteknek csak néhány órával a kivégzés előtt mondják meg a pontos időpontot, addig teljes titokban tartják. Emellett, mint minden kivégzésre váró elítéltet, őt is főként magánzárkában tartják.

Jelenleg japánban több mint 130 elítélt vár a sorsára a halálsoron.

Az Amnesty International felszólította a japán kormányt, hogy helyezze moratórium alá a jelenleg kivégzésre váró emberek ítéleteit, ami a halálbüntetés eltörlése irányába tett első lépés lenne.

A civil szervezet a birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva azt állítja: verték, megfélemlítették a fogva tartottakat, megvonták az ételt és az alvási lehetőséget tőlük, vallatáskor hosszú ideig egy adott pózba – mozdulatlan álló vagy ülő helyzetbe – kényszerítették őket.

Rovatok