Index Vakbarát Hírportál

Laoszi repülőbaleset, 17 holttestet találtak

2013. október 18., péntek 11:00

Tizenhét holttestet találtak péntekig a Mekong folyóban a két nappal azelőtti laoszi repülőgép-szerencsétlenség helyszínén a kutatásban részt vevők - közölte a laoszi közlekedési miniszter.

Szommad Pholszena a baleset helyszínén nyilatkozott a sajtónak. Mint mondta, ki kell vizsgálni a baleset okát, de első pillantásra a rossz időjárási körülmények okozhatták a szerencsétlenséget.

Második napja folyik a kutatás túlélők után, több tucat hajó és búvárok pásztázzák a folyót. A kutatást nehezíti, hogy a Mekong ezen a folyószakaszon nagyon mély és erős sodrású, ráadásul a heves esőzések miatt zavaros a víz, és rosszak a látási viszonyok. Mind ez ideig a géptestet sem találták meg.

A mentés résztvevői arra panaszkodnak, hogy nincsenek meg a szükséges eszközeik, ultrahangos keresőberendezésük sincs. A nap folyamán várhatóan francia, thaiföldi és szingapúri szakemberek is bekapcsolódnak a kutatásba, illetve a baleset okainak kivizsgálásába.

Az ATR-72 típusú kétmotoros repülőgép röviddel a leszállás előtt, mintegy 8 kilométerre a pakszei nemzetközi repülőtértől zuhant a folyóba. Feltételezések szerint először a partnak csapódott, majd onnan a folyóba sodródott.

A légitársaság utaslistája szerint a 17 laoszi állampolgár mellett hét francia, öt ausztrál, öt thai, három koreai, két vietnami, valamint egy-egy kanadai, kínai, malajziai, tajvani és amerikai állampolgár volt a fedélzeten.

Rovatok