Index Vakbarát Hírportál

Szőke kislányt találtak egy görög cigánytáborban

2013. október 18., péntek 17:26 | tíz éve frissítve

Nemzetközi segítséget kért egy négyéves kislány személyazonosságának kiderítéséhez a görög rendőrség. A gyermeket egy cigánytáborban találta a hatóság szerdán Farsala közelében.

A lányka szőke, zöldeskék szemű, bőre egészen fehér, Maria névre hallgat. Csak roma nyelven beszél, de egy kicsit ért görögül is. A hatóságok feltételezése szerint egy csecsemőkorában elrabolt kislányról lehet szó, akit 2009-ben szakítottak el anyjától. A kislány észak- vagy kelet-európai származású lehet.

Fotóját péntekeken tette közzé a görög államügyészség, hogy ennek segítségével találják meg vér szerinti szüleit. A rendőrség ugyanis DNS-minták összevetésével kizárta, hogy rokonságban állna azzal a párral, amellyel a táborban együtt élt.

A 40 éves férfi és a 39 éves nő ellentmondásokba keveredett vallomásaikban arról, hogy honnan és hogyan került hozzájuk a gyermek. Több különféle verziót adtak elő. Először azt állították, hogy a gyermek apja kanadai. Később azt, hogy egy bolgár asszony adta nekik a gyereket, majd pedig azt, hogy a kislányt egy bevásárlóközpontnál találták, mert szülei otthagyták.


Farsala nagyobb térképen való megjelenítése

Később Marietta Palavra, a férfi és a nő ügyvédje azt mondta: a gyermeket néhány napos korában egy otthonból hozták el, ahová egy ismeretlen külföldi vitte be. A roma pár sajátjaként szerette és gondozta a gyereket, mondta az ügyvéd.

A szülők egy Athénban a kislány nevére kiállított születési anyakönyvi kivonattal is rendelkeznek, amely valószínűleg hamis. A pár ellen eljárás indulhat csalás miatt, mert azt hazudták, hogy 14 saját gyerekük van. Három görög településen összesen 14 gyermeket jelentettek be a hatóságoknak. Öt gyerek azonban érdekes módon 1993 júniusa és novembere között született, három másikat pedig 1994 októbere és 1995 februárja között anyakönyveztek. A férfi és a nő a 14 gyerek után 2800 eurós (kb 800 ezer forint) állami segélyre jogosult. Ügyvédjük szerint csak azért, mert hamis papírokat mutattak fel, még nem lehet őket gyerekrablónak nevezni.

A lánykát egy jótékonysági szervezet vette gondozásba. Az első orvosi vizsgálatok szerint jó egészségi állapotban van és eddig nem hiányolta állítólagos szüleit.  A görög rendőrség értesítette az Interpolt és az eltűnt gyermekek után kutató nemzetközi csoportokat. Thesszália tartomány rendőrfőnöke azt mondta: Görögországból nem kaptak bejelentést négyéves korú eltűnt gyermekről.  

Az Athéntól 280 kilométerre északra fekvő cigánytelepen a rendőrség kábítószert és illegális fegyvereket is talált.

  

Rovatok