Index Vakbarát Hírportál

Esküvői menetben gyilkoltak Kairóban

2013. október 21., hétfő 07:10

Véres eseménybe torkollt egy keresztény esküvői menet Kairóban. Az egyiptomi fővárosban ismeretlen fegyveresek a násznépbe lőttek vasárnap este, amikor az ünneplők kijöttek a templomból. A helyszínen egy férfi és egy nyolc éves kislány halt meg, később egy asszony halt bele sérüléseibe a kórházban – tudatta a BBC.

A feltételezések szerint a lövöldözések mögött iszlamista csoportok állnak, amelyek azzal vádolják a keresztény egyházat, hogy az arab tavasz nyomán 30 év után elűzött Hoszni Mubarak elnököt felváltó Mohammed Murszi katonai eltávolítását is támogatta a nyáron.

A nyolcvanmilliós Egyiptom tizedét – más becslések szerint 15 százalékát – a kopt keresztények adják. Kétségtelen, hogy a keresztény közösség tagjai többször aggodalmukat fogalmazták meg az iszlamista erők előretörése kapcsán, jelezve, hogy a helyzet rosszabb  lett, mint Mubarak idején volt.

Igaz, Mubarak idején sem volt előny a keresztény származás. A vallási hovatartozást kötelező feltüntetni a személyi igazolványban is. A tapasztalat szerint hátrányos helyzetben van a munkavállaláskor az, aki keresztény gyökerekkel rendelkezik. (Hivatalosan iszlám vallásból nem is lehet keresztény hitre térni, de az iszlámra való áttérést hajlandók regisztrálni a dokumentumokon.)

„Az akció nem csak a kopt keresztényekre irányult. Ez támadás Egyiptom ellen" – nyilatkozta a világ egyik legrégibb, Krisztus után 50-ben, Alexandriában alapított közösség egyik papja. Thomas Daoud Ibrahim szerint a fennálló, több gyökérből táplálkozó egyiptomi társadalom rendjének felszámolása a támadók célja.

A közösség tagjai felhívták a figyelmet arra is, hogy a Mubarak utáni hatalom nem áll ellen az iszlám fellépésnek, ezt jelzi az is, hogy a templom rendőri felügyeletét a nyáron megszüntették.

Rovatok